България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Ганев: 2015г. беше годината на изненадващо високия растеж

През 2015г. банковата система в България ще има печалба над 1 млрд. лева като цяло, прогнозира икономистът

23.12.2015 | 14:44 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Ганев: 2015г. беше годината на изненадващо високия растеж

Най-важният сигнал, който Федералният резерв изпрати с последното си решение е, че вече е готов да вдигне лихвените проценти. Това коментира икономистът Георги Ганев в Сутрешният блок на Bulgaria ON AIR. Според него това е психологически сигнал и е много важно как ще бъде разчетен от пазарите и от финансовия сектор.

"Фед взеха решение да променят прицелната лихва по федералните фондове от съвсем 0 на нещо, което е почти 0. Финансовите пазари може би го очакваха отдавна този сигнал и го приемат по-спокойно, докато е важно дали нефинансовият сектор ще започне да инвестира нещо, което се бави и дали ще започне да отваря повече работни места, защото това възстановяване от кризата 2007г. -2009г. е може би най-бавното и хилавото в световната история. Сега чакаме да видим през 2016г. дали ще има някакъв ефект." - обясни Ганев.

Каква беше 2015г. за бизнеса?

Българските министри не се научиха, че жизненият стандарт не се повишава с декрет и с решението да вдигнат минималната работна заплата от 1 януари няма да завишат стандарта, отбеляза икономистът. От макроикономическа гледна точка 2015г. излезе по-добра отколкото се очакваше - два пъти по-добра.

"Набор от обстоятелства се стекоха благоприятно. Едното е ниската цена на петрола, която е неочаквано ниска цяла година. Другото е поевтиняването на еврото, което направи всички производители по един начин свързани с евро и с еврозоната. По-конкурентноспособни на външни пазари. Има и други благоприятни фактори, които се стекоха, така че този интерес движен от износа се оказа около два пъти от очакваното." - обясни Ганев.

От моя гледна точка 2015г. беше годината на изненадващо високия растеж, добави икономистът. По думите му обаче добрата новина, която се очакваше беше съдебната реформа чрез конституционните промени - в средата на годината имаше доста оптимизъм, но към края се прие нещо половинчато, което не е ясно дали ще допринесе с подобрения през 2016г.

"Така че за 2016г. българските бизнеси не могат да очакват някакво подобрение в защитата на техните имуществени права, в изпълнението на договорите, в тяхното стриктно спазване, което е лошо за инвестиционната среда." - коментира експертът.

Още по темата

Политическата стабилност винаги е полезна за икономиката, отбеляза Ганев и добави, че е много важно политическа стабилност, но с какви реформи.

"Тези, които в момента се спазват от управляващото мнозинство не може да се каже, че кой знае колко подобряват средата за бизнеса." - смята икономистът.

Стрес тестове за българските банки през 2016г.

Много е важно какво ще покажат стрес тестовете за българските банки през 2016г., посочи Ганев. Според него твърде вероятно някои от банките у нас да направят попълване на капитала, защото ще получат такива препоръки.

"През 2015г. банковата система в България ще има печалба над 1 млрд. лева като цяло. Ако запази по-голямата част от нея и не я разпредели като дивидент това ще бъде увеличаване на капитала. Въпросът е, че конкретни банки може да имат нужда в резултат от стрес тестовете и ще трябва да търсят капитал. Може да очакваме 2016г. да бъде една година, която банките ще са нервни и предпазливи, тоест няма да очакваме някакви големи ръстове в кредитирането." - прогнозира Ганев.

Още по темата

Българите по време на кризата се раздължават, тоест опитват се да си намалят дълговите експозиции и това включва намаляване на лошите експозиции, добави експертът. 

"В България се признава този бизнес на прехвърляне на лошите вземания след като те се признаят от банките и се провизират като загуба на специализирани агенции, които събират подобни неща. Тези легални бизнеси работят добре, защото успяват да убедят хората, че трябва да си покрият дълговете - нещо, с което банките по-малко им се занимава." - поясни Ганев.

Още по темата

Какво се случва в Гърция?

В момента не е ясно какво се случва в Гърция, смята Ганев. По думите му не е ясно и дали се изпълнява третото споразумение от лятото на 2015г. Въпросът за гръцкия дълг едва ли ще стои през 2016г., а по-скоро дали си изпълнява задължението, заяви той. Според него няма да настъпват такива кризисни моменти като през 2015г.

 


коментирай >
Още от България сутрин
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма