Фед сложи край на ерата на нулева лихва

16.12.2015 | 21:38
Фед сложи край на ерата на нулева лихва

Комисията по отворени пазари /FOMC/ повиши лихвите в САЩ за пръв път от почти десетилетие с очаквано решение, като сигнализира, че последващите увеличения ще бъдат „постепенни“ и в духа на очакванията, съобщи Bloomberg.

FOMC единодушно гласува повишение с 0,25% до 0,5% на основния лихвен процент.

Още по темата

Членовете на комисията, заета с управление на валутната политика на САЩ обосноваха решението си със „значителното подобрение на пазара на труда тази година“ и изрази увереността си, че „инфлацията ще се повиши в средносрочен план до целта от 2 процента“, обяви FOMC в съобщение в сряда след двудневно заседание във Вашингтон.

Фед каза, че повишава лихвите „на фона на икономическата прогноза и признавайки времето, което се изисква за действията да засегнат бъдещите икономически резултати“.

Повишението на лихвата слага край на безпрецедентния период на ниски лихвени нива, които бяха част от извънредните и противоречиви политики на Фед, целящи да стимулират икономиката на САЩ след най-опустошителната финансова криза след Голямата депресия.

Комисията по отворени пазари понижи основната лихва близо до нулата през декември 2008, три месеца след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers Holdings Inc. и 10 месеца преди безработицата в САЩ да достигне 10%.

Прогнозата за инфлацията

„Това, което според мен е забележително е увереността на комисията, че инфлацията ще се повиши и че това е ключовият критерий“,  каза Гай Лебас, управляващ директор и главен анализатор на инструменти с фиксирана доходност в Janney Montgomery Scott LLC във Филаделфия за Bloomberg.

Още по темата

Разясненията на Йелън

Председателят на Фед каза, че комисията ще наблюдава внимателно ситуацията.

"Решихме да действаме в момента, защото смятаме, че има условия за по-нататъшни подобрения на трудовия пазар и увереност в средносрочното подобрение на инфлацията, каза председателят на Фед Джанет Йелън.

"Икономиката на САЩ показва значителна сила. Рисковете за трудовия пазар и икономиката са балансирани. Бихме искали да действаме предпазливо и постепенно".

"Неутралност не е цел на политиката, това е бенчмарк за оценка на необходимоста на политиката", каза тя. "Искаме да избегнем ситуация, в която дългото изчакване би ни накарало да действаме рязко.

"Пазарът на труда ясно показа значително по-нататъшно подобрение към нашата цел на пълна заетост."

"Икономическата активност ще продължава да се развива с умерени темпове и индикаторите на пазара на труда ще продължат да се засилват."

"Смятам, че е важно да не пренебрегваме значението на това първо повишение. То е само 25 базисни пункта. Валутната политика остава адаптивна."

"Изисква се време действията по валутната политика да засегнат бъдещите икономически резултати- Ако FOMC бяха забавили началото на нормализацията на политиката твърде много, вероятно щяхме в някакъв момент да се наложи да затегнем политиката сравнително рязко, за да запазим икономиката от прегряване и инфлацията и спад под нашата цел. Такова рязко затягане би увеличило риска от рецесия."

Първите реакции

"Определено някои очаквания към представителите на Фед, гуверньорите на Федералния резерв и президентите на окръжните банки бе за официално повишение, така че към края на 2016 да стигнем някъде към 1.4 процента или около това ниво на федералните лихви. И по-късно, отново на базата на очакванията за 2017 за още повишения, така че да сме на 2.4 процента към края на 2017. През 2006 бяхме на 5.25 процента, а към края на 2017 ще бъдем под нивото от 2006", каза Нариман Бехравеш, главен глобален икономист на IHS, цитиран от Ройтерс.

"Те някакси предварително обявиха това повишение. Всички говореха за него. Всеки си  каза мнението за това от представителите на Фед. Все едно ако не бяха го направили, щяха да загубят доверието. Затова смятам, че искат да го направят по този начин и отсега нататък смятам, че ще процедират много внимателно и много бавно".

„80% от анализаторите смятаха, че решението за вдигане на лихвата в САЩ ще бъде прието от Фед. Смятам, че имаше голяма готовност за това. Всички го очакваха, готови бяха, сключваха фючърсни договори за петрол. Затова не виждам сериозни макроикономически последствия за Русия и курса на рублата“, каза министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от ТАСС.

Уолстрийт затвори с нетен ръст в сряда след историческото решение на Фед.

Четете още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
Ставащото е факт, че гуверньора на Фед г-жа Джанет Йелън не зачита, че причината за развитие на потенциал за актуални кризи е сгрешена парична система.В условия на тази държавна грешка Фед е със съдба на жертва и е обречена на провал.Сегашното значение, когато съответна Централна банка запазва, намалява или завишава основна лихва е известно:1) При намаляване на основна лихва се забавя развитие на кризи дългов рак, но с уголемен техен потенциал и увеличени щети.2) При завишаване на основна лихва се ускорява ескалиране на кризи дългов рак.Реално Фед може временно да помогне за забавяне на ескалация на кризи, но не може да спаси от тези стопански трудности, тъй като причината не е в негова компетентност.В действителност, при обстановка на наличната държавна грешка, Фед колкото по-добре работи да подсигурява икономически растеж, толкова по-силен потенцил за криза се развива и щетите ще са по-болезнени.За уточнение:Кризата дългов рак е с установима щета проблемен дълг. Сигнализирай за неуместен коментар