Петролът падна отново на 35 долара

Министерството на енергетиката на САЩ обяви рязък ръст на запасите на петрол

16.12.2015 | 22:52
Петролът падна отново на 35 долара

Цената на петрола рязко се понижи в Ню Йорк в сряда след данните за запасите в САЩ, показващи нарастване на всички категории петролни продукти – нов спад от февруари 2015, съобщи АФП.

Цената на барел WTI за доставка през януари изгуби 1,83 долара и падна до 35,52 долара за барел на Nymex, изтривайки две сесии на ръст.

Понижени при отваряне, цените спаднаха още след публикуване на седмичните данни на Министерството на енергетиката на САЩ и потвърдиха движението си след очакваното повишение на лихвите в САЩ в края на търговията.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви рязък ръст на запасите на петрол +4,8 млн. барела, докато експертите на Bloomberg очакваха понижение в седмицата, завършваща на 11 декември.

„Това е най-голямото повишение на запасите за декември от 22г.“, каза Джаспър Лоулър, анализатор в CMC Markets“.

Данните показаха още, че ръстът на резервите на бензин и дистилирани продукти са „още една лоша новина за петрола, след като Международната енергийна агенция съобщи миналата седмица, че световният излишък на суров петрол няма да бъде компенсиран преди края на следващата година“, каза Фауад Разакзада, анализатор на Forex.com. Според него потенциалният ръст на иранско производство на петрол през 2016 и устойчивостта, която показва американското производство на шистов петрол „означава, че излишъкът ще бъде още по-труден за елиминиране“, съобщава АФП.

По-рано през  деня бе съобщено, че САЩ са на път да сложат край на 40-годишната забрана за износ на суров петрол, съобщи Ройтерс.

Белият дом съобщи, че „не е прекалено загрижен“ с вдигането на забраната за износ на петрол.

Според говорителя на Белия дом Джош Ърнест „една от причините е, че САЩ вече изнася 4,3 млн. барела на ден рафиниран петрол“ и че САЩ вече изнася по 500 000 барела на ден суров петрол по силата на изключенията в забраната.