Нови стрес-тестове за европейските банки през 2016

Проверките се очаква да приключат до третото тримесечие на следващата година

15.07.2015 | 19:07 Редактор: Мариета Иванова
Нови стрес-тестове за европейските банки през 2016

Най-големите банки в Европейския съюз ще бъдат подложени на нови стрес-тестове през следващата година. Началото на проверката ще бъде поставено през първото тримесечие на 2016, съобщават от Европейския банков орган, предава Investor.bg, позовавайки се на Reuters.

През 2014 Европейския банков орган  и Европейската централна банка (ЕЦБ), която надзирава най-големите банки в еврозоната, проведоха преглед на качеството на активите на трезорите и взеха решение да не ги подлагат на проверка тази година. Вместо това, институциите ще извършат по-необременени процедури спрямо по-малко банки, за да гарантират прозрачността.

Въпреки това, стрес-тестът догодина ще включва доста аспекти от проверките през 2014 , включително и наличието на „статичен“ счетоводен баланс, за да се игнорират промените в капитала по време на теста, което иначе би могло да изкриви резултатите.

Обширните тестове на Стария континент се очаква да започнат през първото тримесечие на следващата година с публикуването на методологията и подробния сценарий, информират от ЕБО.

„Очаква се оценката и проверката на качеството на активите да приключат до третото тримесечие на 2016, когато ще бъдат публикувани индивидуалните резултати на европейските банки“, гласи съобщението.

Регулаторният орган пояснява, че индивидуалните проверки спрямо 109 банки до края на годината ще бъдат придружени с подробна информация относно банковите баланси, капиталовата композиция, съотношенията на ливъридж, рисково-претеглените активи, експозициите към различни държавни ценни книжа и за кредитен риск.

Освен това данните ще включват информация за качеството на активите, пазарния риск и експозициите към секюритизирани активи за периода от декември 2014 г. до юни 2015 г.