Тестовете на ЕЦБ са осуетили радикално преобразуване на Deutsche Bank

Ръководството е искало да изостави банкирането на дребно, коментират запознати

28.04.2015 | 10:15 Редактор: Мариета Иванова
Тестовете на ЕЦБ са осуетили радикално преобразуване на Deutsche Bank

Радикален план за превръщането на Deutsche Bank в изцяло инвестиционна банка и корпоративен кредитор е бил отхвърлен, след като резултатите от стрес-тестовете, проведени от Европейската централна банка (ЕЦБ), са показали, че моделът няма да издържи при тежка финансова криза. Това споделят пред Reuters  запознати с въпроса, пише Investor.bg.

Най-голямата банка в Германия прекара много години в опит да открие начини да реорганизира бизнеса си с цел стимулиране на печалбите и сведе избора до два възможни модела.

Двамата изпълнителни директори на Deutsche Bank Аншу Джейн и Юрген Фитшен първоначално са предпочели да отделят бизнеса си с банкиране на дребно и да се превърнат в европейския вариант на Goldman Sachs,  коментират източниците на Reuters.

Но по-късно – в навечерието на стрес-тестовете на континента и след отправени редица искания от страна на синдикатите и наличието на политически интереси - те са променили мнението си. Вместо това банката избра по-малко амбициозно решение – да продаде само търговското си поделение Postbank, да намали активите в инвестиционното звено и да инвестира повече в акции и управлението на активи.

По време на дискусиите относно стратегическата промяна в Deutsche Bank ЕЦБ, която отговаря пряко за трезора, откакто миналата година пое надзорната роля на банките в еврозоната, е помолила ръководството да тества различни структури, за да разбере дали банката може да преживее криза.

Още по темата

Възможността за отделяне на търговското подразделение, богато на депозити, е отпаднала, защото банката е оставала без средства, а цената на капитала е нараствала под заложения стрес сценарий, твърдят запознати лица. В крайна сметка този модел, който вече бе срещнал яростната съпротива на синдикатите поради опасността от масови съкращения, и на политиците, които не харесаха идеята водещата германска банка да изоставя дребните си клиенти, се оказва неподходящ.

Това оставя Deutsche Bank без избор освен да представи по-малко радикален план пред инвеститорите си в понеделник, след като в петък получи одобрение от Надзорния съвет. Postbank ще бъде продадена през борсата, а Deutsche Bank ще свие инвестиционни активи за близо 150 млрд. евро.

Представители на банковите среди коментират след решението, че са вярвали, че първото предложение е щяло да получи по-широко одобрение от инвеститорите, които биха искали Deutsche Bank да изостави скъпия универсален модел, чрез който предлага всичко – от жилищни кредити до сложни деривати, а същевременно конкуренти от ранга на UBS се специализират.

Още по темата може да научите на страницата на Investor.bg.