България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква беше годината за Гърция?

Коментар на Георги Проданов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

23.12.2015 | 09:58 Редактор: Мария Аладжова
Каква беше годината за Гърция?

Гърция е видимо по-стабилна, но доколко е привидна тази стабилност е все още рано да се каже. Това каза експертът по международните отношения Георги Проданов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му правителството на южната ни съседка до последно е натискало да изпълни ангажиментите си към ЕС по начин, удобен на управляващите. Това обаче не се случило. 

Още по темата

Търсенето на вратички, които да облекчат последствията от споразумението с кредиторите, е претърпяло неуспех. По думите на Проданов на страната тепърва ѝ предстои да се възстанови от икономическото сътресение:

"Споразумението е част от един цикъл, който за гърците изглежда достатъчно дълъг. Очакването Гърция да промени подхода си е нещото, с което ще запомним страната през 2015 г. Гърция много дълго лъга партньорите си", отбеляза той. 

Цената на това споразумение щял да плати крайният потребител под формата на отнемане на социални привилегии, средствата за които така или иначе са изхарчени преди това.

"Цената на едно правителство е нищо пред цената на стабилността на една държава. Акцентът не трябва да пада върху СИРИЗА като новия флагман, новата левица. СИРИЗА получи подкрепа в една борба, в която традиционните партии не биха имали подкрепа, позволиха си да са популисти. Това, което виждаме в момента е отказ от всякакъв популизъм. Ципрас няма да спазва добрия тон още дълго. Очакването е да се върнат в популизма и да се постигне премахване", допълни Георги Проданов. 

Според него едно от слабите места на местното управление е липсата на комуникация между правителството и гражданите. На въпрос дали България е имала изгода от гръцкия сценарий, експертът обясни, че не е в интерес на нито една държава граничещите с нея страни да са икономически затруднени, особено в условия на бежанска криза.