Протест в защита на мигрантите в Атина

19.12.2015 | 08:23
Протест в защита на мигрантите в Атина

Гърция и мигранти излязоха по улиците на Атина в петък вечерта, за да отбележат Международния ден на бежанците и да поискат ЕС да отвори границите си за безопасно преминаване на хората, бягащи от бедността, съобщи Ройтерс.

Около хиляда души се включиха в демонстрацията, организирана от правозащитници, мигрантски организации и леви групи. По пътя към парламента те издигнаха лозунги „Отворете границите“.

„Искаме границите да се отворят, искаме легализация на имигрантите, за да имат права. Искаме да спрат военните операции, принуждаващи хората да бягат от домовете си и да се давят в морето. Всички те са убийци и трябва да бъдат спрени“, каза президентът на пакистанската общност в Атина, Джавед Аслам, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Стотици хиляди влязоха в Европа тази година, главно по море в Гърция. Балканските страни започнаха да блокират пътя на бежанците за всички, освен за сирийците, които са смятани за бежанци, защото бягат от зони на военни действия.

Македония издигна метална ограда и смята да я разшири до 40 км по границата си, а Унгария огради цялата си южна граница със Сърбия и Хърватия.

Близо 991 000 бежанци и мигранти са влезли в Европа по суха и море тази година по данни на Организацията по миграция от петък. До края на годината техният брой се очаква да достигне до един милион.

Международната организация по миграция посочва 706 смъртни случая по време на опасното пътуване.

По данни на Международната агенция за бежанците на ООН броят на хората, принудени да напуснат домовете си по света достига рекорда от 60 млн. тази година.