Лидерите от ЕС одобриха създаването на агенция за охрана на границата

Меркел: Готови сме да прави компромиси, но винаги ще защитаваме основните европейски ценности

18.12.2015 | 15:18 Редактор: Мариета Иванова
Лидерите от ЕС одобриха създаването на агенция за охрана на границата

Лидерите на страните и правителствата от 28-те държави-членки на ЕС одобриха предложението на Европейската комисия за създаване на Агенция за гранична и брегова охрана в първия ден на срещата на върха в Брюксел, предава ТАСС. Агенцията припомня, че предложението беше представено  на 15 декември в Европейския парламент в Страсбург. За целта ЕК има намерение да създаде на базата на вече действащата служба на ЕС за охрана на границите - Frontex, нова национална общоевропейска служба за охрана на външните граници Числеността й трябва да бъде около 1.5 хиляди души от различните страни на ЕС.

“Без защита на външните граници ще се провалим като политическо общество. Но днес можем да бъдем оптимисти, защото всички лидери се съгласиха за защитават външните граници. Във връзка с това ние решихме спешно да разгледаме предложението за създаване на погранична агенция,” коментира председателят на Европейския съвет Доналн Туск, допълвайки, че решението за създаването на подобна структура трябва да бъде прието на Съвета на ЕС в първата половина на 2016. 

Освен това, по думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Европейската комисия трябва  оперативно да преразгледа Дъблинската система за бежанците. В съответствие с нея страните от ЕС, в които бежанците първо подадат молба за получаване на  убежище, сами отговарят за тяхното обучение. Бежанците, които ги напуснат, може да бъдат върнати, предава ТАСС.

В специално изявление Меркел посочи: “Готови сме да правим  компроси, но винаги ще защитаваме основните европейски ценности. До февруари, както спомена председателят на ЕС, ще трябва да обсъдим въпроса за свободното движение и този за социалните помощи,” заяви германският канцлер. Меркел посочи още, че решението няма да бъде постигнато лесно, но ще трябва да намерим някакво компромисно решение”. 

Още по темата

По думите на френския президент Франсоа Оланд “двата най-трудни въпроса са свързани с   еврозоната и социалните плащания на европейските работници”. По думите му “може да има изключения, но основните правила и принципи трябва да бъдат спазвани”.