България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българчетата в Гърция все по-малко знаят български език, липсват учебници

Намаляват учителите, заплатите в България ги привличат, сподели Мими Ничева

24.05.2024 | 11:39 Редактор: Елеонора Танева

В Гърция има много неделни училища, които поддържат българския език, традиция и култура. Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Атина празнува 20-годишен юбилей.

"Това е патронният празник на училището. Тази година беше отбелязан на 11 май, когато православната ни църква почита светите братя Кирил и Методий. Българските традиции и обичаи, далеч от родината, са живи, благодарение на учебните занятия по български език и литература, история, география на България. Децата участват в извънкласни форми, чрез слово, танц, музика", сподели директорът на неделното училище Мими Ничева в ефира "България сутрин".

Българското неделно посещават над 200 деца. Всяка година те подготвят тържество за празника на буквите.

"Все по-трудна става работата с деца, все повече са тези, които не владеят български език. Това е голямо предизвикателство, както и липсата на адекватни учебници за изучаване на българския като втори език. Има адаптирани учебници за деца, невладеещи език и за такива, които го изучават като роден. Адаптирани учебници за 5-12 клас липсват, имаше издадени по история и география на България, но материалът е неразбираем за децата", сподели още Мими Ничева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Като успех директорът на неделното училище посочи факта, че деца, които завършват успешно учебния процес, продължават образованието си във висши училища в България. Някои от тях след това се връщат в Гърция и сътрудничат на училището. 

"В последните 3-4 г. специалистите учители в Атина намаляват, а причината е, че в България тяхното възнаграждение е адекватно", допълни Ничева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа