България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма да има кой да празнува 24 май, ако не се работи целенасочено на всички нива

Книгите са безкрайно важни, подчерта Валентина Стоева

24.05.2024 | 10:26 Редактор: Тодор Петров

Най-новото проучване показва, че 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г. 

"Ние четем непрекъснато, предимно от смарт устройствата си. Имаме голям проблем с извличането на информация и какви решения взимаме след това. Резултатите на 15-годишните ни ученици са трагични. Книгите са безкрайно важни, печатните издания са най-сигурният начин да трупаме знания. Ако не се работи целенасочено на всички нива, може да няма кой да празнува 24 май", коментира в "България сутрин" Валентина Стоева, която е основател на фондацията за насърчаване на четенето "Детски книги".

Всеки разбира нещо различно, когато става дума за четене, смята тя, но четенето е начин, по който извличаме информация и трупаме знания. 

"Четенето не започва в училището. Умението да се учиш да четеш сам започва в училище, но четенето включва четенето на глас от възрастен на дете. Книгите са само една отправна точка за разговори. Децата, на които им се чете от раждането, при постъпването в детска градина вече са много по-напред от връстниците си", подчерта Стоева пред Bulgaria ON AIR. 

Гостът обърна внимание, че чрез книгите и илюстрациите в тях децата трупат много знания и след това се справят по-лесно с учебния материал. Така те приемат четенето като важна и приятна дейност.

Стоева представи Национален пакт за четенето, с който няколко фондации искат да обединят усилия в изграждане на екосистема, в която децата се превръщат в читатели, справящи се с ежедневните предизвикателства.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа