България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Върви, народе възродени" на 132 г.: Христо Михайловски за Стоян Михайловски и просветата

"Всички мои предци са наблягали на упоритостта", каза финансистът

24.05.2024 | 10:10 Редактор: Деси Николова

Популярната като химн на българската просвета "Върви, народе възродени" отбелязва 132 години от създаването си. Автор на текста е Стоян Михайловски, а композиторът е Панайот Пипков.

На 11 май 1901 г. песента "Върви, народе възродени" е изпълнена за пръв път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. Срещаме ви и с потомък на рода Михайловски - с финансиста Христо Михайловски.

"На 24 май винаги се сещам за своя род и за Стоян Михайловски. Когато говорим за просвещение, Стоян Михайловски е един от тези хора, които го държат и подкрепят и това си личи от неговото творчество. Той израства в такъв род. Баща му Никола Михайловски и чичо му всъщност се борят за това просвещение, защото без да имаме независима църква, която да не зависи от гръцкия език по време на литургиите, това е просвещение и това е българщина", каза Христо Михайловски в ефира на "България сутрин".

Неговият дядо също е учител и наследството за поддържане на духа на българската култура и книжовност се пренася през поколенията.

"Едно от нещата, на които всички мои предци са наблягали, е упоритостта - никога да не се предаваме и да постигаме нашите цели, и това си личи от произведенията на Стоян Михайловски. Той упорито поддържа своята вяра и стига дотам, че той осъжда министъра на правосъдието в края на XIX век. Това е нещо много ценно и много важно в нашия род и аз съм щастлив, че сме наследили тези черти. Тази упоритост ние я имаме", подчерта Михайловски пред Bulgaria ON AIR.

Друга важна черта е идеалът за човешките ценности, смята събеседникът.

"В почти всички творби на Стоян Михайловски имаме отношение към добродетел, имаме критика към недъзи на обществото, имаме показани пътища как да се излезе от това място и действително той със своя саркастичен език успява много добре да осмее и да представи пред обществото тази своя позиция", заяви още Христо Михайловски.

Той изтъкна, че е горд да бъде българин, но тази гордост у хората често зависи от водачите в страната.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.