България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От 1 до 100 г.: Читателите се връщат в Столичната библиотека

"За да има четящи възрастни, трябва да възпитаме четящи деца", припомни д-р Светослава Тончева

24.05.2024 | 10:46 Редактор: Елеонора Танева

На фона на негативната статистика за това колко малко четат българите, Столичната библиотека е пример как всяка подобна тенденция може да бъде обърната.

"Опровергаваме всички негативни статистики по отношение на четенето в библиотеките и в България. Моята практика от 15 г. като служител на Столичната библиотека показва, че хората четат, хората се връщат в библиотеките. За последните 10 г., благодарение на усилията на ръководството и екипа, нашите показатели са се покачили. От 30 000 читатели през 2014 г. към днешна дата имаме 93 000 читатели", посочи пред "България сутрин" д-р Светослава Тончева, която е ръководител сектор в Столичната библиотека.

На голям интерес се радва детският сектор. Най-малките посетители са на възраст под 1 година.

"За да има четящи възрастни, трябва да възпитаме четящи деца. Детската аудитория е силен аргумент за нас да продължим да работим. Ролята на семейството не бива да бъде пренебрегвана. Общата ни кауза е да направим хората четящи", призова д-р Светослава Тончева.

Най-възрастните читатели в Столичната библиотека са на около 100 г. 

Пред Bulgaria ON AIR д-р Тончева изрази убеждението си, че съвременните технологии няма да откажат читателя от хартиената книга. 

"Ще съществуват паралелно в обозримо бъдеще. Не виждам пречка новите технологии да съществуват с книжните носители, с миризмата на книгата, директния контакт с книгата. Ние работим в посока дигитализиране на нашите ресурси, одобрени сме по програмата за устойчиво развитие за дигитален хъб", добави тя.

Традиция е Столичната библиотека да награждава своите най-активни читатели. През годините тя се утвърди и като важен център в столицата за провеждане на културни събития. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа