България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За силата на културата и красотата на българския език

Срещаме ви с Радинела Бусерска, Милена Милотинова, Ива Дойчинова, Еделина Кънева, Добромир Банев и Камен Воденичаров

24.05.2024 | 11:11 Редактор: Деси Николова

На празничния 24 май ви срещаме с шест популярни личности. 24 май е Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура. Две от лицата на телевизия Bulgaria ON AIR застанаха пред нашата камера, за да споделят своите мисли за празничния ден.

"Културата за мен са книгите, словото, театърът, музиката. Всичко това, което показва, че всъщност, колкото и да е важна битността на нашето съществуване, духовното е абсолютно задължително. Какво е човек, ако няма досег до всички прекрасни български и световни образци на културата? По медиите ни има прекалено много политическо говорене, прекалено много шоу", каза водещият на "Новините ON AIR" Радинела Бусерска.

"Нашият език е толкова хубав, толкова звучен, толкова многообразен, с толкова много синоними можем да говорим и трябва да ги използваме в телевизионната реч. Това се стремим и да правим. Затова казвам, че телевизията е медия, която освен да информира, трябва да формира вкус към хубавите български думи, без чуждици, и към правилния български книжовен език", подчерта водещият на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова.

Срещаме ви и с телевизионния водещ Ива Дойчинова, според която културата е част от душевното ни здраве и кондиция.

"Обективно културата е големият ни посланик по света. Това е нещото, което ме кара да се чувствам горда и това е българският глас навън", заяви Дойчинова.

Отправяме се към Музикалния театър, където ни посреща директорът му Еделина Кънева. С усмивка ни разказва, че през последните години вижда връщане на хората в театъра.

"Театърът винаги е бил неизменна част от българите. Изключително съм щастлива, че съм имала възможността и съм свидетел на това колко хората обичат театъра", каза Кънева.

"Културата е във всеки от нас. Ние израстваме с нея, но трябва да продължим да я култивираме и да има възможно повече средства, чрез които да достига до хората - чрез киното и театъра, изобразителното изкуство, литературата, поезията", коментира писателят Добромир Банев.

"Виждаме, че театралните зали и киносалоните в последните години са пълни. По отношение на образованието, всеки един има своя концепция за това какво и как трябва да се направи, за да може българите да бъдат отворени към света, да разбират всички процеси, които се случват на всичките пет континента", каза актьорът, водещ и продуцент Камен Воденичаров.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа