България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В РСМ албанците са фактор на изборите, Израел не иска "Хамас" да оцелее

Нетаняху е под постоянен политически натиск в собствената си страна, подчерта журналистът Григори Недялков

08.05.2024 | 12:05 Редактор: Елеонора Танева

Провежда се балотаж на президентските избори в Северна Македония, избират и нов парламент. 

"Днес си дават среща издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, която е 70-годишна, юрист, професор, пенсионирана, и издигнатият от Социалдемократическия съюз настоящ президент Стево Пендаровски. На първия тур резултатите им бяха 40% към 19% в полза на Давкова", заяви журналистът от БНР Григори Недялков в студиото на "България сутрин".

По отношение на парламентарните избори анализатори дават по-големи шансове на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. 

"Интересно е каква ще е избирателната активност, дали ще е над 40% - това е законното условие, за да има избор на президент", подчерта Недялков и допълни, че албанският фактор е доста голям при вота, тъй като се смята, че 1/4 от гласоподавателите са албанци, които ще разпределят гласовете си в албански партии. 

В ефира на Bulgaria ON AIR журналистът коментира и последните новини от Израел. Държавата отваря пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата си с Ивицата Газа на фона на призивите на ООН и лично на Антонио Гутериш след затварянето на пункта при Рафах.

"Важно е да се отбележи какво може да стои зад решението на Израел - контрабандата на оръжие, която практикува "Хамас", особено по подземни тунели. Ситуацията в Газа е критична - няма медицина, няма вода, домове и храна", допълни Григори Недялков.

"Едно примирие ще даде възможност на "Хамас" да оцелее. Израел няма желание "Хамас" да оцелее, постави си за цел унищожаването ѝ. Има и своите политически затруднения, участват в кабинета крайни националисти, които са част от коалицията на Бенямин Нетаняху. Отделно той е под постоянен политически натиск в собствената си страна и търси врата за мобилизация срещу "Хамас", каза още журналистът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа