На ръба на оцеляването в Рафах между танковете и глада, ООН бие тревога

Блокирането на пункта оставя без помощи над един милион жители

07.05.2024 | 19:30 Редактор: Елеонора Танева

Хуманитарната криза в Газа се задълбочава. От ООН заявиха, че служителите им вече нямат достъп до палестинската ивица, след като Израел блокира два гранични пункта. Военната операция в района на южния град Рафах продължава, след като стана ясно, че примирие между Израел и групировката "Хамас" все още няма. 

До такова не се стигна, въпреки че палестинската групировка обяви, че приема предложението на посредниците Египет и Катар за прекратяване на огъня. Военният кабинет на Израел, обаче реши да продължи операцията срещу Рафах. В резултат израелските сили установиха контрол върху палестинската страна на пункта, който се намира на границата между Газа и Египет. Той е блокиран от танкове, а специални части претърсват района. 

От съображения за сигурност Израел затвори и контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом", където се събират границите на Израел с Газа и Египет.

"В момента Агенциите на ООН нямат физическо присъствие на пункта "Рафах" и практически достъпът им до тази зона е отрязан. А те имат много малко запаси в Ивицата Газа, тъй като хуманитарните доставки са на изчерпване. Има риск да бъде сложен край на хуманитарната ни операция", коментира говорителят на ООН за хуманитарните въпроси Йенс Лерке.

Египет осъди категорично действията на Израел, защото блокирането на пункта "Рафах" оставя без помощи над един милион жители на Газа. От Европейския съюз предупредиха, че израелското настъпление там ще причини смъртта на още цивилни и то е предприето въпреки категоричното несъгласие на Брюксел и САЩ. Израелските военни твърдят, че повечето от хората в района на операциите са били евакуирани.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа