България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Партиите залагат на опитни политици за изборите в 2 в 1

Избирателите гласуват пропорционално, смятат доц. Татяна Буруджиева и Добромир Живков

07.05.2024 | 11:12 Редактор: Вяра Димова

Изтича крайният срок, в който партиите трябва да обявят кои техни представителите ще поведат листите им за евровота. При БСП вече е ясно, че Кристиан Вигенин е водач, а срещу него ще се изправят Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Според политолога доц. Татяна Буруджиева нареждането на листите до момента показва, че партиите искат да сложат начело хора, които имат достатъчно опит.

"За ЕП е много важно да имаш биография, контактите там между народните представители, между партийните семейства - всичко това изисква статус. В европейските избори преференциите са така, че може да изпревариш и първия", напомни тя в "България сутрин".

Гостът призова хората да излязат и да гласуват на изборите.

Социологът Добромир Живков е на мнение, че избирателите се разочароват от това, че гласуват за дадена личност, която впоследствие се отказва. 

"Българският избирател гласува основно пропорционално, гласува и за личности, но в по-малка степен. Гласуваме партийно. Нека партиите да имат уважение към избирателя. Когато някой лидер застане начело на дадена партия, да си изпълни ангажимента", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Водачите на листи в националните избори са поставени в неприятна ситуация, тъй като не са очаквали вотът да е 2 в 1, анализира доц. Буруджиева.

"Това е една от хипотезите защо хора от европейска листа са водачи и на листи в националните избори. Недопустимо е водач на европейска листа да води още една листа. Пропорционално гласуват хората. При националните листи да си водач на по две листи е също крайно недопустимо", изтъкна тя.

Събеседникът ѝ не изключи вариант, при който ГЕРБ да запази Мария Габриел като възможност за "евентуално следващо премиерско място". "Това е следващата логична стъпка за нея, да покачи ниво нагоре", добави Живков.

Буруджиева прогнозира нелесен следващ мандат на правителството и изрази и друга възможна хипотеза. "Габриел има биография, опит и ресурс да бъде издигната за лице в редица международни органи и институции", смята тя.

По думите на Живков едно от сигурните неща на изборите е позиционирането на ДПС. 

"ДПС ще бъде или трето, или четвърто място. От една страна Елена Йончева внася нещо ново в листата на ДПС. Внася подкрепа по отношение на либералната линия. Интересно е позиционирането на г-н Пеевски в листата на Кърджали", посочи той.

Буруджиева коментира петото място на Йончева в листите на ДПС: "Или нещо друго трябва да очакваме като нейна реализация, или на нея ѝ е дадена възможност да работи за преференции, за да може да влезе".

Левите хора в България нямат реално представителство в парламента, подчерта тя.

"Ясно е, че "Възраждане" се присъединява към европейското семейство. Има потенциал за развитие. Това ще бъде тест", каза Живков.

Влизането в политиката на Ваня Григорова е с големи амбиции, каза още доц. Буруджиева: "Неслучайно беше за кметско място. Поредна стъпка за ярка и бърза  политическа кариера. ВМРО има нужда от познати фигури".

София е либерално настроен и не се очаква по-различно развитие от последните избори, обясни социологът. "Разликата ще бъде видима в нагласите на софиянци", добави Живков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
йокин
преди 1 седмица
Разбрах,що сме на туй дередже!!!От ОПИТНИ ПОЛИТИЦИ. Сигнализирай за неуместен коментар