България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

1890 лв. стана основната заплата на здравните работници в детските градини

Работят 80 и 90-годишни специалисти, за да не се закрие дадено отделение, алармира Росица Палешникова

30.04.2024 | 10:54 Редактор: Тодор Петров

С 30% увеличават заплатите на заетите в детското и училищно здравеопазване. 

"Направи се много голяма крачка. При предишния кмет на София проблемът беше замитан години наред. Хората стояха на 1350 лв. основна заплата, което е изключително ниско. След протести и тежки преговори стигнахме до много добро увеличение, което е над 30%. Кметът имаше благоразумието и да отвори акцент към младите специалисти - процентът прослужено време да бъде увеличен за тях, за да е атрактивна професията. А не да разчитаме на 80-годишни медицински сестри", коментира председателят на Медицинска федерация "Подкрепа" Росица Палешникова в "България сутрин".

От 1 април основната заплата на споменатите специалисти вече е 1890 лв. Към това се начислява и клас прослужено време. Повишават се и парите за работно облекло - 500 лв. на година; повишават се отпуските на 40 дни; повишава се брутното възнаграждение при пенсиониране - 8 заплати.

"За момента това ни удовлетворява. Хората бяха съгласни да напуснат сектора. Но нещата не стоят добре в цялата страна, не само в София. Трябва да се подпише браншови колективен трудов договор. Основните заплати варират от 1100 до 2000 лв. Не срещаме разбиране от работодателите, не идват на преговорите и казват, че няма нужда да бъдат увеличавани заплатите", каза още Росица Палешникова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ на национално ниво нещата са трагични и не достигат над 30 хил. медицински сестри и акушерки. Работят 80 и 90-годишни специалисти, за да не се закрие дадено отделение, алармира Палешникова и добави, че четири години учат медицинските сестри и акушерките.

А за да се извърши качествен филтър на входа на яслата или детската градина, трябва да има медицински специалист. Но поради недостиг в сферата се налага един специалист да работи на 2 или 3 места. 

Няма политическа воля 30 години да се направи нещо по въпроса, изтъкна Росица Палешникова.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа