ЕС изпрати първата хуманитарна пратка с помощ за Газа през Кипър

88 хиляди консерви дарение от Румъния

17.05.2024 | 15:51 Редактор: Деси Николова
ЕС изпрати първата хуманитарна пратка с помощ за Газа през Кипър

Европейският съюз изпрати първата хуманитарна пратка с помощ за Газа през Кипър до временното американско пристанище, съобщи говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че пристанището започна работа едва вчера.

Първата европейска пратка през новоизграденото пристанище е съставена от 88 хиляди консерви и е дарение от Румъния, се уточнява в съобщение на ЕК. Отбелязва се, че ЕК покрива разходите за тази доставка и че ЕС разкрива логистичен център в Кипър за насочване на потока от помощи за палестинците.

В съобщението се посочва, че Европейският координационен център за действия в извънредна обстановка остава в контакт с държавите от ЕС и хуманитарните партньори, за да насочи помощта по морски коридор. От началото на тази година ЕС предостави за Газа над 2000 тона помощи, превозени по Хуманитарния въздушен мост до Египет, както и 193 милиона евро за нуждаещите се палестинци.

Комисията допълва, че доставки са необходими и по наземни пътища към Газа, включително през пропускателните пунктове "Керем Шалом" и "Рафах". ЕС призовава Израел да предостави траен достъп по нови подходи, например през пропускателния пункт "Ерец" и пристанището на Ашдод, се добавя в съобщението, цитирано от БТА.

По-рано този месец ЕК, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Кипър, Обединените арабски емирства, Великобритания и САЩ изразиха намерение да отворят коридор за доставка на хуманитарна помощ за Газа по море. В края на март представител на ООН поиска помощ за Газа по механизма на ЕС за гражданска защита.

Снимка: БГНЕС