Трима убити палестинци при израелски операции на Западния бряг

Застреляни са в град Тулкарем

16.05.2024 | 17:29 Редактор: Толя Стоянова
Трима убити палестинци при израелски операции на Западния бряг

През нощта израелските въоръжени сили са убили трима мъже при специализирани операции на окупирания Западен бряг, по време на които бяха претърсени бюра за обмен на валута, предаде Ройтерс, като се позова на палестинската автономна власт.

Айман Ахмад Мубарак на 26 години, Хусам Имад Дабас на 22 г. и Мохамед Юсиф Насрала на 27 г. са били застреляни в град Тулкарем, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. До момента израелските въоръжени сили не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

Град Тулкарем е център на напрежението на Западния бряг, където ожесточените сблъсъци между израелски военни и палестинци зачестиха още преди началото на войната в Ивицата Газа през октомври.

Израелските сили проведоха специализирани операции и в провинциите Рамала, Хеброн, Дженин, Наблус, Тубас и Калкилия, където са задържали десетки хора, се казва в изявление на Палестинската парична служба, цитирано от БТА. Арестите са свързани с бюра за обмен на валута.

Ръстът на насилието на Западния бряг - най-голямата и многолюдна палестинска територия, намираща се под израелска окупация - крие риск от по-широка ескалация в региона на фона на продължаващата повече от седем месеца война в Ивицата Газа.

Снимка: БГНЕС