Заплатите в "Пирогов" скачат със 7% за лекари, 12% за лаборанти, сестри, санитари

Увеличението е заложено в новия Колективен трудов договор

24.04.2024 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева
Заплатите в

Новият Колективен трудов договор (КТД) беше подписан в "Пирогов". Според заложените параметри Фонд "Работна заплата“ се увеличава за лекарите със 7%, а за специалистите по здравни грижи (медицински сестри, медицински лаборанти, медицински рехабилитатори, кинезитерапевти и др.) и санитарите с 12%.

Договорът, който влиза в сила от 1 май 2024 г., подписаха изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров и председателите на пироговските секции на трите синдиката: КНСБ, КТ "Подкрепа" и "Защита".

Основните заплати в "Пирогов” се отделят от над средните позиции в браншовия отрасъл на здравеопазването и заемат едни от водещите места. Според тях този КТД носи още повече стабилност и дава основа за развитие на работните заплати при добри финансови резултати на болницата. Те благодарят на ръководството на болницата, че прави тези стъпки без да има задължение по нормативен път.

Парите за увеличението на основните трудови възнаграждения няма да окажат негативно влияние върху разплащането с доставчиците и покриването на останалите задължения на лечебното заведение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)