България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първан Симеонов: Битката на изборите е за второто място, големият губещ е ПП-ДБ

Социологът не изключва да се стигне до нов парламентарен вот

24.04.2024 | 11:05 Редактор: Елеонора Танева

Изтича срокът за регистрация в ЦИК на партии и коалиции за изборите 2 в 1 на 9 юни. Ваня Григорова се впуска в битката за парламента след пробива, който направи на кметския вот. 

"Много гласове могат да си останат вкъщи. Изборите ще са 2 в 1 и това ще стимулира избирателната активност. Стигнали сме задънена улица, чудим се дали това напрежение, чакане, досада няма да избие през някой интересен играч, който се държи по-протестно. Ваня Григорова точно там се цели, в този пробив. Има много хора, които са настроени срещу сглобката, Ваня Григорова се възползва от тези ветрове, опъва платната и потегля. Ако в страната има протестно гласуване, защо Григорова да не направи пробив", коментира изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

На този етап очакванията му са големият губещ на парламентарните избори да са ПП-ДБ, които плащат цената на скандала с Живко Коцев, промените в Конституцията. 

"ГЕРБ и ДПС от години нямат претенции да са чисти, те нямат какво да губят, имат твърда подкрепа. При ПП-ДБ компромисът сглобка изглежда по-голям. Оказа се, че те се молеха да има правителство и се оказаха изиграни и използвани. Може да не вземат дори второто място, от ДПС ще дадат максимума от себе си, могат да избухнат.  "Възраждане" са взривоопасни. Другият вариант е, когато опонентите им прекалят в опита да им натрият носа, ако продължи този линч срещу тях, ПП-ДБ са силни в мобилизациите в хода на кампанията", каза Първан Симеонов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че от "Демократична България" стоят настрани и така "Продължаваме промяната" отнася негативите. Социологът добави, че нищо ново не се наблюдава, а само още от това, което гледаме на политическата сцена последното десетилетие. 

"Възможно е в такава ситуация на липса на голям играч да има интерес към "не подкрепям никого". Нищо не се знае, това е прогноза, само гадаем. Ако тези избори не дадат решение, те така се карат, че как ще правят утре правителство, много се закучва работата. Може да се стигне до още едни нови избори", изрази очакванията си Първан Симеонов. 

Той е изненадан от хода на Елена Йончева да се включи в листите на ДПС за евроизборите. Като в същото време посочи че тя е взела прагматично решение.

"Евродепутатството е удобна политическа позиция. Много евродепутати в последните месеци се опитваха да намерят кой да ги издигне. Много очакваха президентът да направи листа, но той мъдро реши да не слиза на такова оперативно ниво", заяви Симеонов.

Гледайте целия разговор във видеото.