България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Главният секретар на МВР не е напуснал по лични причини, има натиск

"България бори престъпността и корупцията чрез клониране на органи", коментира доц. Милен Иванов

05.04.2024 | 11:27 Редактор: Толя Стоянова

Седем общо са задържаните след акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция "Митници". Сред тях са шефът на агенцията Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов. Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на четирима от тях.

"Държавата ни се намира в конституционна криза - няма управление. Премиерът е овластен да осъществява вътрешната политика на държавата. За да може да реализира своите конституционни задължения, той има право да изисква информация. Един главен секретар не напуска по лични причини, досега не се е случвало. Както не се е случвало главният секретар да изкара пълен мандат. Това е ясен знак за тежкото политическо влияние върху професионалната гилдия не само в МВР, но във всички държавни органи", коментира бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му "Митниците" са мит в България", не само от времето на демокрацията, но и от времето на Солунската митница. Според него винаги седят в сянката на събитията, а проблемът е в конструкцията на държавното управление. Доц. Иванов е на мнение, че "Митниците" и НАП трябва да са в една структура и в тях да е финансовата полиция, защото разделението създава тежки диспропорции.

На въпрос дали е имало натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев, за да си подаде оставката, доц. Иванов отговори, че вероятно е имало и добави, че би трябвало да се доверим "поне на думите на министър-председателя". Гостът обясни пред Bulgaria ON AIR, че по закон ръководител на изпълнителната власт е премиерът и комуникацията с държавните органи трябва да минава през Министерството.

"Няма как да влезем в сухопътен Шенген при условие, че министър-председателят открито заявява, че МВР прикрива канали. В МВР има система на двувластие, която създава основните проблеми. Всички държавни служители са подчинени на главния секретар, но тях ги уволнява и назначава министърът. България бори престъпността и корупцията чрез клониране на органи. Комисиите са политически абсурд. Основният дневен ред на българския народ не са Атанасов, "Митниците", Нотариуса, имаме тежки проблеми - затова 30% от хората гласуват, на тези избори няма да е по-различно", заяви доц. Иванов.

Той сподели, че е присъствал на процеса за избирането на Пламен Тончев за председател на ДАНС и подчерта, че според него процедурата е дълбоко порочна, защото липсват правила и ясни критерии.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.