Николай Денков: Вървят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици

Премиерът в оставка хвърли обвинения към Делян Пеевски

04.04.2024 | 13:00 Редактор: Тодор Петров

Главният секретар на МВР е бил под натиск от страна на вътрешния министър Калин Стоянов – това заяви министър-председателят в оставка акад. Николай Денков в последното му онлайн участие във "Властта говори открито" във Facebook.

Коцев пое поста през септември миналата година. Това стана след дълга сага около напускането на предишния главен секретар на МВР Петър Тодоров, когото президентът Румен Радев отказа да махне. Като приоритет пред работата на Коцев министър Стоянов постави противодействието на нелегалната миграция. 

Как се е стигнало до решението му да напусне - официална информация няма. Премиерът в оставка хвърли светлина върху казуса. 

"Живко Коцев е под сериозен натиск от страна на министъра и всъщност той от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата. Натиск да напусне, защото не можели да работят заедно", обясни Денков. 

Премиерът в оставка коментира и акцията в агенция "Митници". Той припомни, че откакто Петя Банкова я оглавява, са заловени рекордни количества наркотици. И намекна, че Агенцията за национална сигурност прикрива канали за контрабанда. 

"От доста време се въртят слухове, може да ги видите в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Госпожа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност да използва. Аз не мога да ги потвърдя, но точно това би трябвало да е работата на службите", посочи Денков.

Най-острите коментари Денков направи по отношение на ДПС и обяви, че Делян Пеевски е "най-голямото зло за България". 

"Г-н Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. Голяма част от проблемите, които виждаме, са именно защото той започна да командва процесите, той започна да командва ГЕРБ. Той искаше избори и ние отиваме на избори заради него. Така че г-н Пеевски може да си говори много неща, истината е, че ние осъзнаваме много добре, че всъщност проблемът на България днес се казва Делян Пеевски", категоричен е премиерът в оставка. 

Денков отсече - няма шанс след изборите "Продължаваме Промяната - Демократична България" да участват в общ кабинет с ДПС. А що се отнася до служебното правителство, техни кадри нямало да участват заради опасенията дали и как ще бъде организиран и проведен предсрочният вот.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR