България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Все повече деца стават жертви на кибертормоз, родителите и учителите имат ключова роля

Антоанета Василева и Яна Алексиева коментираха силата на думите

01.04.2024 | 11:17 Редактор: Тодор Петров

Всеки шести ученик е ставал жертва на кибертормоз, посочва доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на децата в училищна възраст, публикуван в Копенхаген. Насилието в онлайн пространството се е увеличило значително след публикуването на доклада през 2018 г. 

Настоящият доклад обхваща данни в периода от 2018 г. до 2022 г. Най-високите нива на кибертормоз са били наблюдавани от момчетата в България, Литва, Молдова и Полша, докато най-ниските нива са отчетени в Испания. 

В изследването участват близо 280 хил. деца и юноши. Около 15% от учениците вече са се сблъсквали с кибертормоз спрямо отчетените 12% в доклада от 2018 г. Един на всеки 8 ученици на възраст от 11 до 15 години заявява, че вече е тормозил някого в дигиталното пространство.

Около 11% от учениците са заявили, че са били тормозени, а 6% - че са тормозили някого в училище. Това поведение е по-често срещано сред момчетата. 

Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет посочва, че понякога онлайн тормозът започва като майтап.

"Децата невинаги разбират силата на думите. Никой не им обяснява в училище, че думите нараняват. Родителите често пропускат да обяснят защо трябва да използваме щадящи думи и как комуникираме с другите. В интернет децата играят, общуват, търсят интересни неща. Имат свой виртуален живот, който възрастните често подценяват. Всичко, което се случва в офлайн света, се случва и в онлайн света", обясни тя.

Според експерти агресията в много случаи е и вербална.

Яна Алексиева от Асоциация "Родители" е на мнение, че в училище липсва системна работа върху това децата от един клас да станат общност и да придобиват социално-емоционални умения.

"Когато видим, че има проблем, възрастните не трябва да го замитаме. Семейството има ключова роля как едно дете се държи в интернет и в офлайн пространството. Трябва да се замислим как говорим на децата си за различието", смята тя.

Много често между родители и училище се образува пропаст, защото липсва комуникация. А всички, които имат проблеми в интернет, могат да потърсят помощ в Центъра за безопасен интернет.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
Пак е изместен фокусът... Не стават ли жертва на безсанкционна продажба на наркотици?! Държавата участва в разпространение и в продаждбата на наркотици покрай училищата, но това не ви е тема... Сигнализирай за неуместен коментар