България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Киберексперт: Включете двуфакторната защита на пощата и профилите в социалните мрежи

Няма данни сривът от вчера да е кибератака, посочи Деян Аврамов

06.03.2024 | 11:46 Редактор: Деси Николова

Социалните мрежи Facebook и Instagram се сринаха вчера. Проблемът засегна всички приложения на компанията Meta, включително и приложението за комуникация Messenger, както и Threads. Засега не е ясно каква е причината за прекъсването. 

"Важно е да се отбележи в случая, че няма данни това да е кибератака. Това лесно може да бъде проверено спрямо трафика, който е насочен към една държава и към конкретни приложения. Няма данни да има засилен трафик, който да цели конкретна услуга. Става въпрос за технически проблем, вероятно при имплементирането на нова система или при ревизирането на такава", заяви експертът по киберсигурност Деян Аврамов в студиото на "България сутрин".

Потребители се оплакаха и от опит да бъдат хакнати паролите им. По думите на киберексперта вероятността за опити за хакване е минимална, а по-вероятно потребителите са се уплашили от съобщението за прекъсната сесия, но тя не означава, че профилът ни е в опасност.

"Изтичането на една сесия и нейното ново стартиране и обновяването ѝ на практика пречи на хакерите, които се опитват да похитят тази сесия", поясни Аврамов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът допълни, че няма информация за теч на данни и няма нужда потребителите да сменят паролите на профилите си. Въпреки това той препоръчва да поддържаме акаунтите си защитени, като включим двуфакторната защита както на пощата си, така и на профилите си в социалните мрежи.

Гледайте целия разговор във видеото.