Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Всяко второ дете е жертва на кибертормоз, най-често ги заплашват в онлайн игрите

На тази територия те са най-уязвими, тъй като по-лесно губят бдителност, каза Владимир Бронфенбренер

08.03.2024 | 16:26 Редактор: Деси Николова

Поредно изследване доказа, че един от най-големите проблеми за децата в целия свят е кибертормозът. След като мине през него, всяко дете изпитва напрежение, стрес, липса на доверие към другите, самота. После идва и намаляване на успеха в училище.

"Последното проучване показва, че в България 51,9% от децата са пострадали от кибертормоз поне веднъж. Това е със 7,1% по-малко от 2022 година. Това е много, но за пръв път процентът на пострадалите деца от кибертормоз е под 52%, което е средното за държавите членки на Европейския съюз", заяви председателят на Българска академия за сигурност Владимир Бронфенбренер в студиото на предаването "Директно".

Той отбеляза, че трябва да се продължи процесът на превенция, тъй като той е един от най-важните.

"Има определени механизми, които ние прилагаме. Има и определени механизми, които не сме успели да въведем в България. Всичко това, ако успеем да го въведем, би трябвало до края на 2026 година България да стане държавата с най-малък процент пострадали в киберпространството", отбеляза Бронфенбренер пред Bulgaria ON AIR.

Близо 80% от децата, пострадали от кибертормоз, са склонни да споделят, че са станали жертва онлайн. Най-често те се обръщат към своите родители, но в последните години все повече деца се доверяват и на училищата си, и на полицията.

Децата стават жертва на кибертормоз основно в социалните мрежи, чатове и в онлайн игрите.

"На тази територия те са най-уязвими, тъй като по-лесно губят бдителност по време на игра", подчерта гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.