Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Деца все по-често стават жертва на престъпления в онлайн среда

Понякога в един разкрит случай има много потърпевши, посочи Антоанета Василева

06.02.2024 | 19:02 Редактор: Деси Николова

Двоен ръст на сигналите за онлайн престъпления срещу деца. За това алармира Националният център за безопасен интернет. Организацията посочва, че миналата година е исторически рекордна по брой сигнали, получени на Горещата линия. 

"От началото на годината също има доста сигнали. Истината е, че има много голям бум на онлайн престъпници, които атакуват и търсят целенасочено деца и младежи в мрежата, за да се възползват от тях по най-различни начини - измама свързана с пари или онлайн сексуална експлоатация, което е 95% от сигналите ни за миналата година", посочи Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет в студиото на предаването "Директно".

Тя поясни, че всеки сигнал е свързан с едно дете, но понякога един човек отговаря на онлайн престъпление срещу няколко деца, следователно жертвите могат да бъдат много повече.

"Понякога в един разкрит случай има много деца. За последното тримесечие на миналата година сигналите, които ние открихме в мрежата и изпратихме на наши колеги в други страни, преценката ни е, че около 30 хил. деца са засегнати само в последните три месеца в годината. Не можем да кажем колко от тях са българчета", каза Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.