България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фалшиви порнографски снимки, генерирани от AI, обикалят Интернет - как да се защитим?

Трудно е да се установи кой стои зад измамата, заявиха Христо Копаранов и Деян Аврамов

15.01.2024 | 08:42 Редактор: Вяра Димова

Появи се нова измама и разпространяване на фалшиви порнографски снимки. Отново е замесен изкуственият интелект. Поредният казус постави и въпроса какво се случва с регулацията и как можем да защитим правата си, ако сме жертва на измама с изкуствен интелект. 

"Правото ни дава възможност да защитим правата си, когато сме увредени, има клевета. За целта трябва да знаем срещу кого да насочим претенцията си. Проблемът в случая е, че не знаем кой е извършителят, нямаме реален човек", коментира адвокат Христо Копаранов в студиото на "България сутрин".

IT специалистът Деян Аврамов обясни, че генерирането на фалшиви изображения започва много преди ерата на изкуствения интелект. 

"Един от най-известните софтуери можеше да генерира изображения, да съблече един човек на база на една обикновена снимка. Създателят му го изтри бързо. Софтуерът беше свален 93 000 пъти преди да бъде изтрит", обяви Аврамов пред Bulgaria ON AIR

Регламентът за изкуствения интелект ясно казва, че всяко съдържание, създадено чрез изкуствен интелект, трябва да бъде маркирано като такова, уточни още IT специалистът и обясни как може да стане това:

"Основният начин е да се маркира изображението и да се прикачи скрита информация към Meta данните на снимката или клипа. Това обаче не решава проблема, защото снимките и видеата, генерирани от изкуствен интелект под регулация, не съответстват изкуствения интелект, който може да бъде намерен и който не подлежи на регулация".

Аврамов е на мнение, че в битката с използването на изкуствения интелект със злонамерени цели трябва да се включат и самите социални мрежи и приложения, защото именно там се разпространяват снимките.

"Те ще имат функцията да филтрират такъв тип изображения, да ги маркират като незаконно съдържание", уточни експертът по киберсигурност.

Регламентът посочва, че и софтуерите за изкуствен интелект за общо ползване трябва да спазват авторското право на държавите, отбеляза Копаранов.

"Възниква въпросът кой е защитен обект на авторското право и дали това са конкретни произведения", добави адвокатът.

По думите на събеседника му, приложения, които моделират снимка, трябва да им имаме доверие, а проследяването става най-често с Meta данните, които се съдържат в нея.

"Трудно се приемат клипове и снимки като доказателства, ако не са направени по съответния ред. Доказва се чрез експертиза", коментира още Копаранов.

Гледайте целия разговор във видеото.