Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ева Майдел за рисковете от изкуствения интелект и законодателството на ЕС в посока на иновациите

Цели си развитието му да бъде съпоставено на демократичните принципи в Европа, заяви евродепутатъ

23.12.2023 | 22:12 Редактор: Вяра Димова

С всяка една технологична революция идват страховете, но и възможностите. Сега технологията се развива бързо, достига до всички и е достъпна до всички по много по-бърз начин. Можем да използваме изкуствения интелект и всички развиващи се технологии, за да подпомогнем човечеството и можем да го използваме, за да навредим на човечеството. Това каза евродепутатът Ева Майдел в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова.

Според нея със законодателното предложение за регулиране на изкуствения интелект се цели развитието му да бъде съпоставено на демократичните принципи в Европа.

"Искаме по този начин да повишим доверието на гражданите в технологиите. Трябва да бъдем и реалисти, че ако една държава, един човек, иска да използва тези технологии, за да навреди на обществата ни, това е възможно. Дезинформацията винаги е съществувала, сега се разпространява по-бързо. С изкуствения интелект става и по-бързо възможността да правим невярна информация", заяви Майдел пред Bulgaria ON AIR.

В закона разработчиците ще заложат в софтуера да генерира, че съдържанието, което се произвежда, идва от изкуствен интелект, уточни евродепутатът.

"В последните години е трудно да се различи коя информация е вярна. Това е заложено в нашия закон. Имаме и закони, които регулират социалните платформи. Медийната грамотност на гражданите също трябва да е на дневен ред", подчерта тя.

Не всяко използване или разработване на изкуствен интелект попада в рамките на закона, посочи Майдел.

"Изкуственият интелект е навсякъде. Ние регулираме високорисковите категории. Има сфери, в които е забранено да се използва изкуственият интелект. Искаме новият закон да подпомогне нашите демокрации, като направи така, че една висока технология да има принципи, на които да се базира. Искаме да подпомага решенията", уточни евродепутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 3 месеца