България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще си търсят нова работа: Изкуственият интелект "поглъща" пощальони, месари, бармани, библиотекари

Идва краят на рутинните професии, в които липсва човешкият интелект, заяви д-р Миглена Темелкова

18.12.2023 | 08:36 Редактор: Елеонора Танева

Промени в структурата на пазара се очакват в следващите 5 години. 23% от работните места се очаква да бъдат закрити.

"Всяка индустриална революция е водила до трансформация на трудовия пазар. Навлизането на изкуствения интелект и професиите, които са застрашени, са свързани с изпълняването на рутинни дейности, в които липсва човешкият интелект, емоционалната интелигентност, емпатията", коментира ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи д-р Миглена Темелкова в студиото на "България сутрин".

Има изчислени статистически данни, които показват кои професии са най-застрашени от изместване от изкуствения интелект. 

"Пощальони, месари, бармани, библиотекари, базовите програмисти. По данни на ЕК журналистическата професия в някои нейни дейности, преводачи също са застрашени от навлизането на изкуствения интелект", уточни д-р Темелкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни, че сме далеч от времената, в които изкуственият интелект ще измести изцяло естествения. 

"Има недостиг на кадри в сфери като киберсигурността, блокчейн програмирането - в следващите години с обучението и съсредоточаването на образование този недостиг ще бъде компенсиран. Професиите, които ще са актуални след 5-10 г., и изкуственият интелект и дигитализацията не могат да изместят, са лекари, специалисти човешки ресурси, инженери в областта на киберсигурността", обясни ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

По думите ѝ предстои период на адаптивност, хората ще надграждат своите компетентности, някои ще се наложи да сменят професии. 

"Когато работим с изкуствения интелект, трябва да сме внимателни, той формулира много грешки, трябва да внимаваме как формулираме въпросите си. Изкуственият интелект не е безпогрешен, нека студентите и бизнесът да разчитат на естествения интелект", призова д-р Миглена Темелкова.

Тя допълни, че са нужни спешни мерки от страна на образование, наука и бизнес.

Гледайте целия разговор във видеото.