Инструмент или заплаха? Изкуственият интелект вече навлиза в преподаването

"Компютърът може да допълни човек, не да го измести", смята IT експертът Любомир Маринов

16.12.2023 | 14:24 Редактор: Вяра Димова

Седмица, след като Европа гласува първата регулация в използването на изкуствен интелект, попитахме експертите – има ли застрашени професии заради развитието на изкуствения интелект и възможно ли е компютрите да превземат човечеството. В най-големия икономически университет в Европа, този във Виена, на студентите по "Бизнес администрация" е възложена задача - да разработят иновационна стратегия.  Същата задача е дадена и на chatGPT.

"Резултатите показаха, че всички 21 студенти от класа представиха по-добри решения в сравнение с изкуствения интелект. Това означава, че човешката  възможност да създава и адаптира изцяло ново съдържание е в пъти по-добра от изкуствения интелект", категоричен е проф. Николаус Франке от Института по предприемачество и иновации.

Към днешна дата изкуственият интелект се базира на математически и статистически модели от 50-те и 60-те години, но все още не е възможно да се самогенерира.  

"От началото на тази година AI нашумя покрай Open AI и chatGPT, защото тази компания даде масовост на изкуствения интелект да бъде използван от масовия потребител. Не трябва да мислим, че AI е толкова напреднал и креативен, че да създава нещо напълно уникално и ново от нищото, все още не сме достигнали до тази точка", каза IT експертът Любомир Маринов.

Изкуственият интелект е напълно възможно да замени много професии, но експертите са категорични - на този етап е редно да приемаме AI само като инструмент, а не като заплаха. 

"Изкуственият интелект е нещо, което съществува и трябва да го приемем. Това, което трябва да направим, е да обучим студентите да работят с него. Моят опит показва, че AI помага да бъдем по-добри, по-бързи, по-умни, затова сме внедрили изкуствения интелект в преподаването. Няма как да го игнорираме или да се правим, че не съществува", посочи още проф. Франке.

"На този етап компютърът може да допълни човек, не да го измести", смята Маринов.

Според експертите професиите, които са със строга структура и включват еднотипно обработване на данни, по-скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: pixabay