България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Правата на хората са по-важни, изкуственият интелект скоро ще бъде регулиран

Необходимо е да се намери баланс при използването на тази технология, заяви Радина Банова-Стоева

11.12.2023 | 08:57 Редактор: Деси Николова

Борбата между изкуствения интелект и авторското право продължава. Българският център за нестопанско право е инициатор на кампания, която цели да насочи обществения фокус към темата за изкуствения интелект и необходимостта от регулация на системите, които ползват тази технология.

"Европейският парламент и Съветът най-накрая стигнаха до край в своите преговори. Имаме договорка за крайния текст, който да е на регламента за изкуствения интелект. Като Български център за нестопанско право 22 години се борим за това в актовете, независимо на какво ниво, да се споменават основните човешки права, демокрацията и върховенството на правото", заяви Радина Банова-Стоева от Българския център за нестопанско право в ефира на "България сутрин".

"Това, което ни радва, е, че когато говорим за високо рискови системи, които използват изкуствения интелект, ще е необходима предварителна оценка, какво въздействие имат върху основните човешки права", коментира още гостът на Bulgaria ON AIR.

Регламентът е изключително важен за Европа и ще рамкира основни права на човека при взаимодействието му с изкуствения интелект.

"Исторически е, защото Европа заложи на това да постави себе си в центъра на регулацията, казвайки, че има хора, има граждани, те са важни и те ще бъдат крайните ползватели, и ако техните права не са защитени, корпорациите няма да има за кого да създават своите технологични постижения", поясни Банова-Стоева

Кампанията chovek.ai има за цел по интересен и различен начин да представи правото на хората, свързано със системите за изкуствен интелект. Според Банова-Стоева е необходимо да се намери баланс при използването на изкуствен интелект, но не и напълно да се отричаме от него

Тя поясни, че голяма част от творците използват тези системи за базови операции, които биха отнели твърде много време, но когато се един проект се нуждае от човешки почерк или човешки решения и преценки, изкуственият интелект не може да ни замени.

"Доста творци вече ползват на ежедневна база изкуствен интелект. Такива системи са много отдавна част от живота ни, въпросът е на какво ниво и до каква степен на развитие" допълни Банова-Стоева.

Гледайте целия разговор във видеото.