fallback

Ердоган губи ключови градове след изборите, това е исторически успех за опозицията

Народнорепубликанската партия направи много добро представяне, заяви Мариян Карагьозов

01.04.2024 | 11:26 Автор: Деси Николова

Драматични избори в Турция - голямата борба за кметските постове в Истанбул и Анкара приключи с ясните резултати, че Ердоган губи там.

"Опозицията направи много добро представяне, защото спечели около 44% от гласовете в национален мащаб. Тя взе петте най-големи града в страната, не само тези четири, които контролираше до момента от 2019 година насам, но спечели и Бурса, където "Партията на справедливостта и развитието" има голяма подкрепа. Това е исторически успех за турската опозиция, тъй като Народнорепубликанската партия не е имала такъв резултат от 1977 година, когато Бюлент Еджевит премества партията наляво от центъра", заяви международният анализатор Мариян Карагьозов в студиото на "България сутрин".

Началото на изборите в Турция бе белязано от доста голямо напрежение. Стигна се дори до убити и ранени в Диарбекир и Бурса. По думите на Карагьозов този тип сблъсъци не са нещо нетипично за турската държава.

"На повечето турски избори ставаме свидетели на сбивания, а понякога и на въоръжени инциденти. Те нямат толкова общо с изборите, колкото с общите страсти в обществото. Много често в югоизточните райони кланови или други вражди ескалират точно по време на изборите, тъй като обикновено различните родове или различните семейства подкрепят различни кандидати и сблъсъкът е чисто локален", каза Карагьозов за Bulgaria ON AIR.

Гостът отбеляза, че Истанбул е градът, който най-често привлича хората. 20% от населението живее именно в този град, а бюджетът му е близо 16 млрд. долара. Гостът е на мнение, че който контролира Истанбул, има възможност да оказва влияние върху цяла Турция.

"Промяна вече има. Опозицията навлезе в райони, които до момента бяха контролирани от управляващата партия. 65% от турците в момента ще бъдат управлявани от кметове от опозицията. Тези райони, които опозицията контролира, произвеждат около 80% от брутното богатство от продукт на страната", посочи международният анализатор.

Според него българите, които пътуват до Турция, няма да забележат коренна промяна след местните избори.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback