България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Детето на битата жена от Бобов дол също е жертва на домашно насилие

Отговорността не трябва да се търси само в законите, смята адв. Райна Аврамова

13.03.2024 | 11:43 Редактор: Беатрис Младжова

Видео със сцена на домашно насилие обиколи интернет, като на кадрите се вижда как мъж бие съпругата си в Бобов дол. Според информацията детето на двойката е заснело сцените между родителите си.  

"Тя казва, че иска мъжът ѝ да бъде освободен и да живее живота си. Това се дължи или на страх, че след като приключи производството и си изтърпи наказанията ще потърси отмъщение, или изпитва все още силни емоционални чувства", коментира адвокат Райна Аврамова в студиото на "България сутрин".

Според нея не само майката е жертва на насилие, но и детето, тъй като именно то става свидетел на физическата разправа между родителите си. 

"Прави впечатление, че казва за детето си как обича да записва където и да отиде. Едно е да запишеш повод като представление, друго е да запишеш побой и участващите да са ти родители. Тук имаме две жертви на домашно насилие. Не е задължително детето да е насилено, за да бъде жертва", посочи юристът. 

Адв. Аврамова е категорична, че видеото, заснето от детето, може да бъде ползвано като доказателство в съда.

"Видеозаписите са годно доказателство. Има и решение на Върховния касационен съд, но за да се приеме като такова, трябва да се извърши оглед - да го пуснем в съда и да го изгледаме. Ако има спор за видеото, след това се изготвят експертизи и се приема. Имам множество случаи с камери, където е упражнено насилие - обществени сгради и частни обекти с видеонаблюдение", обясни гостът.

По нейни думи отговорността не трябва да се търси само в законите, но трябват и превантивни мерки. 

"Ако детето е казало на бабата, е редно тя да поеме отговорност. Също така в училище има детски психолози и те са там да наблюдават поведението на децата", заяви адв. Аврамова.

Тя предполага, че детето може да бъде взето от родителите му, но трябват и промени в законодателството. 

"Може да бъде отнето детето, но процедурата е тромава. За да може то да бъде настанено при близки, например при бабата, се изготвят социални доклади. Важно е също,  когато се приема закон и има нужда да бъде променен, трябва Министерският съвет да вкара необходимите промени", разясни адв. Аврамова.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.