България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Ел Би Булгарикум" пуска на пазара уникален пробиотичен продукт

Той ще се предлага под формата на сашета, уточниха проф. Жечко Димитров и д-р Ирина Готова

21.02.2024 | 08:02 Редактор: Тодор Петров

"Ел Би Булгарикум" с ново научно постижение - препарат, който ще помогне при сърдечно-съдови и възпалителни заболявания. Новият пробиотичен продукт ще се предлага под формата на сашета.

Проф. Жечко Димитров и д-р Ирина Готова са в основата на екипа, който е създал новия продукт.

"Ние сме пионерите в изследванията на пробиотиците. "Ел Би Булгарикум" има научно-изследователски център, в който работят специалисти с голям стаж, научни степени, международни публикации патенти. В нашия научен център са започнали пробиотични изследвания преди около 30 години. Целта е да се докажат полезните свойства на съответните пробиотици. Много е важно да бъдат доказани с лабораторни изследвания и клинични изпитвания", коментира проф. Димитров в "България сутрин".

В този нов препарат бактерията, която е отрита от учените, достига жива до дебелото черво на човек и упражнява антагонистичен ефект срещу вредните микроорганизми. В "Ел Би Булгарикум" изследват стотици щамове, за да подберат този, който има комплекс от свойства.

От голяма важност е да доминират полезните микроорганизми и вредните такива да бъдат потиснати, отбеляза проф. Димитров.

"Този пробиотик е с доказани профилактични качества. Освен с положителните си свойства срещу лошия холестерол, би бил полезен срещу възпалителни заболявания, чиято честота се увеличава. Пробиотиците не са медикаменти, тяхната роля е профилактична и съпътстваща терапии. Силата на този пробиотик е съчетаването на качества", каза още той.

Д-р Ирина Готова посочи за Bulgaria ON AIR, че щамовете са с български произход и това е разликата между тях и другите пробиотични продукти на пазара. Сашето все още не е на пазара и ще съдържа само един щам. 

"Различните щамове имат различни свойства. Когато човек си избира пробиотици, трябва да се интересува в каква посока действат. Не е общовалидно просто да пием пробиотици. Невинаги искаме да приемаме хапчета и затова решихме да заложим на саше, което може да се разбърка в почти всичко, което не е горещо", обясни д-р Готова.

От "Ел Би Булгарикум" предлагат услуга да разработват пробиотични комбинации за местни и чужди клиенти. Новият пробиотик стартира със саше, но обмислят да продължи като серия от продукти. Очакват той да бъде изнасян и в чужбина.

Гледайте целия разговор във видеото. 


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Бифидобактерията и щамовете Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Като видях заглавието, бях доста скептичен. Като прочетох описанието - още по. Като го чух да казва, че има 1 кг микроорганизми само в дебелот черво и щях да си глътна езика. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Същият
преди 2 месеца
Хубаво е,че ще излязат наши пробиотични продукти.Желая успех на Ел Би булгарику Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 0
АЛЕКСАНДРОВА
преди 2 месеца
ПЪРВИЯТ ПРОБИОТИК У НАС Е ПУСНАТ ЗА ПРОДАЖБА В АПТЕКИТЕ. ОТ ПРОФ .ИВАН МУРГОВ! Сигнализирай за неуместен коментар