"Ел Би Булгарикум" работи на максимален капацитет и със 100% българско мляко

Предприятието няма да бъде приватизирано

30.01.2024 | 13:19 Редактор: Тодор Петров

"Ел Би Булгарикум" вече работи на максимален капацитет и със 100 процента българско мляко. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който посети производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие във Видин и се запозна в детайли с производствения процес на дружеството. 

"Ел Би Булгарикум" няма да се приватизира, увери Богдан Богданов работниците и ръководителите на базата. Той обяви, че приоритет на държавата ще е обновяване на цялата фабрика и че ще работи за привличане на млади хора в дружеството.

На срещата с ръководството на производствената база стана ясно, че в момента във Видин дневно се произвеждат по 25 000 кофички кисело мляко и по над 6 тона прясно. Възстановено е и производството на продукти по БДС, което бе преустановено при предишното ръководство. Доставките на мляко за продуктите на "Ел Би Булгарикум" вече са удвоени, каза министърът. 

По решение на новото ръководство на компанията всеки месец се правят прозрачни конкурси за избор на доставчици на изцяло българска суровина. Министърът посочи, че този месец е закупена суровина в размер на 900 тона мляко само от български производители, което е близо 2 пъти увеличение в сравнение с миналото лято, когато изкупуваната суровина е била само 430 тона.

Качеството на продуктите трябва да се възвърне, категоричен бе Богданов. Той съобщи, че се планира дистрибуционната мрежа в региона да се увеличи, за да се скъси веригата на доставки и продуктите на "Ел Би Булгарикум" да достигат до повече клиенти. През последните месеци се наблюдаваше липсата им в магазинната мрежа. 

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа