България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шефът на "Ел Би Булгарикум": Атаката е заради накърнени интереси, повишение на цените ще има

Ивайло Лилов потвърди, че компанията е ощетена с голям размер

29.12.2023 | 09:52 Редактор: Вяра Димова

Министерството на икономиката ще сезира прокуратурата заради обосновани предложения за умишлено ощетяване на "Ел Би Булгарикум". Вредата е в размер на близо 1,5 млн. лв. Анализите показват, че дружеството е водено към фалит - това се отнася за периода от края на 2022 г. до юли 2023 г. Посочва се още, че дружеството е продавало продукцията си под себестойността ѝ без аргументация. 

"Да, дружеството е ощетено в този размер, имаме разчети и документи. Наше задължение е да сезираме компетентните органи", обяви изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Ивайло Лилов в студиото на "България сутрин".

Лилов коментира думите на бившия директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев, че проблемът не е толкова в ниските цени, а много от стоката е трябвало да бъде бракувана, ако не бъде продадена.

"Можем да гадаем какви са били количествата и защо е определена тази цена. Важното е да има мотиви, такива не открих. Нормална практика за мен е да се възложи вътрешна проверка, за да стане ясно в какво състояние е дружеството, какви са проблемите и къде има въпроси, на които следва да бъде обърнато внимание. Натъкнахме се на неща, които първоначално не бяха очевидни", каза изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум". 

Към настоящия момент се прави оценка - себестойност на производство, разходи по дистрибуция и логистика, административни разходи, уточни гостът.

"Вероятно ще има повишение. Правим възможното то да бъде в ниски граници, с най-малко увеличение", добави той.

Лилов отговори и на обвинението на Русев, че има чистка в дружеството: "Нормално е, когато направим тези констатации за състоянието на дружеството, за дейностите, които е извършило, за процесите, които има в него, да потърсим възможността да сменим екипа, който е на ключови позиции. Директорите на дирекции са на върха на пирамидата на дружеството. Една част от колегите се пенсионираха. Не всички са освободени заради случилото се".

На въпрос дали предприятието е водено към фалит, изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" отговори със стойности.

"Към първото 9-месечие на 2022 г. разходите на дружеството са в размер на 10 млн. лв., за тази година са вече 15 млн. лв. Има 50% ръст на разходите. Дружеството не може да си позволи още една година, в която да има такъв ръст на разходите. Поел съм ангажимента за поправим стореното. Атаката, която има сега и върху сегашното ръководство, и върху дружеството е на база на накърнени интереси. Има нелогични процеси, които са ощетили дружеството", категоричен е Лилов.

Той уточни, че процедурата за намиране на суровина продължава да функционира и въведената практика е максимално прозрачна.

"Вече запълнихме максималния капацитет на дружеството. Имаме планове за разширяване на продуктовата гама, за влизането на нов пазар. В "Ел Би Булгарикум" няма мляко, различно от българското, различно от показателите", обяви Лилов.

Гледайте целия разговор във видеото.