Министър Богданов посочи защо бе сменено ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Създават нов съвместен изследователски институт с японската "Мейджи"

10.10.2023 | 11:53 Редактор: Тодор Петров
Министър Богданов посочи защо бе сменено ръководството на

Ще бъде създаден нов съвместен изследователски институт между японската „Мейджи“ и държавната компания „Ел Би Булгарикум“. Научно-развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството. Целта е съвместният институт да стартира още през 2024 г. 

Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и Н. Пр. Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България. Двамата отбелязаха, че в края на тази година се празнуват 50 години от успешното партньорство между двете компании.

"Чрез създаването на центъра за научна и развойна дейност ще издигнем сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ на следващо ниво - ще създадем нови продукти и ще имаме възможност да отворим нови пазари", заяви министър Богданов. 

По думите му това ще даде основа за солидно партньорство и в следващите 50 години.
На срещата беше изтъкнато, че проектът е предложен още преди две години от японска страна, но от българска страна е имало забавяне в изпълнението му, особено през настоящата година. 

Министър Богданов подчерта, че забавянето на проекта и липсата на ясна стратегия и визия на старото ръководство как трябва да се развива “Ел Би Булгарикум” е сред основните причини то да бъде сменено. 

"Гарантирам ви, че ще бъде направено всичко възможно от новото ръководство на държавната компанията, за да бъде наваксано закъснението и новият център да заработи през 2024 г. - по случай 50 - годишнината от сътрудничеството между компаниите", подчерта той.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа