България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли достатъчен контрол над производството на млечни продукти у нас?

Приветстваме всякаква форма на граждански контрол, който допълва официалния такъв, обяви председателят на УС на Асоциацията на млекопреработвателите

10.10.2023 | 08:16 Редактор: Вяра Димова

Как и кой може да взема официални проби от българско сирене и кашкавал, както и да обявява резултатите? Как се спазват изискванията на българското и европейско законодателство за производството и състав на млечните продукти от българските предприятия? 

"Право да взема проби има само Агенцията по храните. Могат да бъдат организирани процедури за вземане на проби от страна на потребителя, но винаги трябва да присъства представител на Агенцията по храните. Всеки един потребител би следвало да има правото да вземе, да го занесе в лаборатория", каза председателят на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов в студиото на "България сутрин".

Той коментира изказването на преработвателите, според което някой се опитва умишлено да плаши потребителите.

"Направили сме си УС на Асоциацията, не един, а два. Като Асоциация на преработватели, които работим на светло, искаме да има правила. Ние приветстваме всякаква форма на граждански контрол, който допълва официалния контрол. Не съм в подробности със започнатата процедура през април-май, но влязох в сайта на Комисията за защита на конкуренцията и качените там документи ме обезпокоиха. Основната мотивация на председателя на Комисията да задвижи процедурата със заповед от 30 септември е на база на сигнал от организацията на потребителите "За достъпна и качествена храна" май. Агенцията по храните се е задвижила. Пробите са потвърдили несъответствие, при което процедурата е приключила със споразумение, за да не бъдат наказани", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него, подписвайки споразумение с проверяващия орган, се показва, че има нарушение.

"Качеството е друга характеристика на хранителния продукт. Безопасността е друго. Не може да искаш от една агенция да върши всичко. Председателят на сдружението "За достъпна и качествена храна" Андрей Велчев е прав. Трябва да има контрол не само върху безопасността, но и върху качеството", настоя гостът.

Михайлов е категоричен, че етикирането на хранителните продукти трябва да бъде ясно и неподвеждащо потребителите

"Две предприятия не е правилно да определят потребителското мнение, както и това на целия бранш. Има десетки предприятия, които работят по правилата и пускат продукция, съответстваща на всички искания", уточни председателят на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.