БАБХ оспори анализите за овчите сирена, КЗП също започва проверки

Потребители смятат, че няма достатъчен контрол от страна на институциите

26.09.2023 | 19:02 Редактор: Вяра Димова

Българската агенция по безопасност на храните оспори направените анализи от сдружение "За достъпна и качествена храна", че само едно от десет тествани овчи сирена е произведено само от овче мляко. Агенцията ще изследва отново продуктите, за които Сдружението сигнализира. Това стана ясно след среща между ръководството на Агенцията и представители на сдружението.

Според потребителите няма достатъчен контрол от страна на институциите

"От Българската агенция по безопасност на храните обръщат внимание, че не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения. Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти", се посочва в позиция на БАБХ.

От Комисията за защита на потребителите обявиха, че са получили сигнал от сдружение "За достъпна и качествена храна" и предстоят проверки.

"Ще се запознаем с материалите. За да можем да се произнесем, трябва да извършим проверка по надлежен ред, за да можем да тестваме продуктите и да предоставим на Комисията резултатите и дали е нелоялна търговска практика. Всяко едно разминаване на етикета със съдържанието представлява нелоялна търговска практика", коментира председателят на КЗП Стоил Алипиев.

Експертите напомнят, че касовата бележка е единствената гаранция, с която можем да докажем откъде сме закупили продукта.

Вижте повече в репортажа.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС