Вдигат цените на сиренето и олиото, в Пловдив ядат два пъти по-скъп кашкавал от Благоевград

В България има огромна разлика в цените на едро в различните области

12.06.2023 | 10:07 Редактор: Искра Ангелова
Вдигат цените на сиренето и олиото, в Пловдив ядат два пъти по-скъп кашкавал от Благоевград

Вдигат цените на сиренето и олиото въпреки оплакванията на фермерите, че изкупната цена на млякото е много ниска, а в складовете има твърде големи количества пшеница и слънчоглед, което дори наложи забрана на вноса им от Украйна.

През миналата седмица кравето сирене е поскъпнало с 0,9% средно до 11,17 лв. за кг на едро, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпването при олиото е значително по-голямо - с 5,3% за седмица до 3,37 лв. за литър. Кашкавалът също е поскъпнал - с 0,4% до 17,37 лв. за кг.

В началото на годината кашкавалът на едро струваше 18,20 лв. за кг, а цената на сиренето беше 11,25 лв. Оказва се, че при кашкавала има понижение, макар и с по-малко от левче, докато при сиренето реално няма промяна в средните цени на едро през последните месеци.

Същевременно една от големите търговски вериги в Германия обяви, че намалява цените на 50 млечни продукта. В резултат прясното мляко, киселото мляко и изварата са поевтинели с до 15% в тази верига. Литър прясно мляко там вече се продава за 0,99 евро, а не за 1,15 евро. Пакет извара от 250 грама с 20% масленост вече не струва 0,99 евро, а 0,85 евро. В България цената на прясното мляко на едро е 2,22 лв., показват данни на ДКСБТ. Оказва се, че у нас цените на млякото на едро са по-високи от цените на дребно в някои търговски вериги в Германия, при положение, че там фермерите, шофьорите и хората в складовете взимат от три до пет пъти по-високи заплата от тези в България.

След като една от големите търговски вериги в Германия обяви трайно понижение на цените, друга също последва примера ѝ, като обяви, че при нея намаленията ще важат за 350 млечни продукти.

Любопитно е, че в България има огромна разлика в цените на едро в различните области.

В област Благоевград цените на едро на кашкавала са от 11 лв. до 12,05 лв. за кг. А в област Пловдив цените са около два пъти по-високи - от 20 лв. до 23,50 лв. за кг на едро. Евтин кашкавал има и в Добрич, където цените на едро са от 11,11 лв. до 15,76 лв. за кг. В София продават кашкавала от 18 лв. до 23 лв. за кг на едро. На трето място по високи цени на кашкавала е Кърджали, където го продават от 17,90 лв. до 19,44 лв. Във всички останали области кашкавалът е значително по-евтин при търговията на едро, пояснява "Труд".

През миналата седмица зелената салата на едро е поскъпнала с 6,7% до 1,44 лв. за брой. Но доматите и краставиците на едро поевтиняват.

Снимка: БГНЕС