Инфлацията изпразва килера: Отказваме се да правим зимнина

Според Никола Стоянов мерките на служебния кабинет за овладяване на цените са дали резултат, но малък

11.06.2023 | 18:45 Редактор: Петя Кръстева

Спад на инфлацията и ръст на цените - този феномен се наблюдава по родните пазари. Недоволство има и заради високите цени на плодовете и зеленчуците, от които традиционно се правят зимнини. 

Разликите на една и съща стока при различни продавачи също е голяма, така килограм ягоди може да бъде намерен на цена от 4 до 7 лева, а килограм череши от 3 до 9 лева.

Бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов отчете поевтиняване на някои храни. 

"По отношение на цените на храните, разбира се, взехме серия от мерки. На практика всичко спада. Обаче цените на хранителните стоки не спадаха в началото на годината и още по-малко с тези темпове, с които очаквахме. Сега наистина последните седмици вече се вижда. Започва да има резултат постепенно, но много бавно все още за отделни продуктови категории", коментира той.

Според Стоянов мерките на служебния кабинет за овладяване на цените са дали резултат, но малък. 

"Да, имаме отделни успехи при млечните продукти - киселото мляко с 12-13% намалява. Същото е при олиото, масло - има отделни продукти. Ако може по-глобално да разгледаме кошницата като яйца, ориз, захар, брашно - последните една-две седмици вече виждаме и намаление в цените на дребно, но с 1-2-3%. Не е това, към което се стремяхме", каза още бившият икономически министър.

Заради високите цени на сезонните плодове и зеленчуци част от хората се отказват от приготвянето на зимнина. 

Вижте повече в репортажа.