Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Стоянов: Най-големият проблем пред бизнеса е работната ръка, инвестициите ни са се увеличили

Инфлация във втората половина на годината - около 5-6%, е възможна, смята доскорошният служебен министър на икономиката

10.06.2023 | 18:25 Редактор: Вяра Димова

"През изминалата седмица предадох официално поста на министър на икономиката и индустрията. Много добър синхрон и диалог с новия министър. Разбира се, в рамките на този половин-един час, който имахме, а и накрая на дълъг изморителен ден и за двама ни, нямаше как да обхванем всички теми", коментира доскорошният служебен министър на икономиката Никола Стоянов в предаването "Брюксел 1".

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и новината за предстоящи ревизии във всички министерства.

"На тази тема не сме говорили. Това по никакъв начин не ни притеснява. Говорихме по най-важните теми. Една от тях е повече диалог с бизнеса, който засилихме много с работодателските организации, със синдикати. Проведохме различни консултативни съвети, които от години не се бяха събирали. Другото, на което наблегнах, бяха регулярните закуски с министъра за чуждестранни инвеститори, които направихме с компании от много различни държави. И мисля, че той прие да продължи тази инициатива", коментира Стоянов.

Според него най-големият проблем пред бизнеса, не само чуждестранен, но и въобще бизнеса в България, е работната ръка. "Много примери от компании от малки до много големи бяха дадени за това колко е трудно да се внасят работници от трети държави. Категорично там трябва да се продължи работата в тази насока, да се облекчи процедурата, да се дигитализира, за да могат да се скъсат сроковете наистина. Ние доскоро рекламирахме България като страната с най-евтината работна ръка и привличахме чуждестранните инвеститори по този начин. Поне предишни министри за това говореха непрекъснато. Вече това със сигурност не е така. И се надявам и никой министър след мен да не рекламира България като държава с ниски заплати, което да е привлекателното", добави той, като представи и статистика за чуждестранните инвестиции.

"2021 година в началото беше Ковид година, така че е по-трудно да се сравнява, но само първите няколко месеца на тази 2023 година спрямо 2021 са в пъти повече чуждестранните инвестиции. Така че интерес има и наистина е много важно България също да е активна. Сигурен съм, че новият министър ще продължи тази линия, тъй като той идва и от Агенция за инвестиции и това е тема, с която той се е занимавал и по която сме работили заедно. Така че там ще разчитам наистина на сериозно възприемане", каза Стоянов.

Той припомни взетите мерки по отношение на цените на храните. "През последните седмици вече се вижда, че има резултат постепенно, но много бавно и все още за отделни продуктови категории. Ние имаме най-ниските горива в Европа, горе-долу 30% близо са по-ниски отколкото преди една година, което за компаниите е много важно, тъй като логистиката е сериозно перо в ценообразуването", напомни доскорошният служебен министър на икономиката.

По думите му сайтът е дал възможност да излязат наяве изкривявания на пазара. "Той събра информация от много различни институции, която и до момента се събираше, но беше разпокъсана", отчете Стоянов и коментира инфлацията, която вече 7 месеца спада.

"Факт е, че за април месец вече инфлацията е 11,6% спрямо април миналата година. Намалява отново с 2,4 пункта, при това март намаля с 2 пункта и аз очаквам още за май месец вече инфлацията ще бъде едноцифрена със сигурност, най-вероятно около 9%. Така че наистина там вървим много добре. Храните не следват тази тенденция, посочи той.

През последните 20 години България никога не е имала проблеми с инфлацията и стриктно е спазвала критериите. В момента ситуацията е по-различна, отбеляза гостът.

"Именно заради това и към Хърватска при нейното приемане имаше лек толеранс. Една инфлация във втората половина на годината около 5-6% е абсолютно възможна, което не би ни затворило вратата за еврозоната, въпреки че формално не покрива критериите. За всички експерти е ясно, че тази инфлация беше привнесена отвън в голямата си част. Ние имахме нашата сериозна роля, но на база на енергийна криза, войната до нас и така нататък, но това е временно явление и ще бъде преодоляно", коментира Стоянов.

Той обясни, че през юни се очаква отново да има вноска от "Лукойл" - авансов корпоративен данък, но и данък свръхпечалба. "Това е 33% данък свръхпечалба, който на база на европейски регламент въведохме за тях. Важното е да могат нашите компании да завладяват повече и повече пазари, нещо, което те много успешно правят в тази криза. Миналата година е близо 38% ръстът на износа на България. Близо 95 милиарда по предварителни данни. Това, което мен най-много ме радва, разбира се, внушителното число, но това, че на практика българските компании завладяват нови пазари, защото все пак при спадащ пазар в ЕС, това, което всички очакват, е потреблението да спада, а при нас износът се качва", заяви доскорошният служебен министър на икономиката.

Гледайте целия разговор във видеото.