Никола Стоянов: Сериозни възможности предлага Европейският фонд за отбрана

Форумът се организира от Министерството на икономиката и индустрията

23.05.2023 | 10:47 Редактор: Михаела Димитрова
Никола Стоянов: Сериозни възможности предлага Европейският фонд за отбрана

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов откри Национален информационен ден, посветен на Европейския фонд за отбрана, като подчерта, че много се радва да види залата пълна.

Той посочи, че с това събитие целят да подпомогнат повече български компании, защото възможностите, които предлага Европейският фонд за отбрана, са много сериозни, предаде БГНЕС.

Форумът се организира от Министерството на икономиката и индустрията, а участие в него ще вземат представители на Европейската комисия, на научно-изследователските и браншови организации, на университетските и академични среди, и на бизнеса.

Европейският фонд за отбрана е финансов инструмент на Европейската комисия за насърчаване на сътрудничеството между фирмите от ЕС в областта на отбраната, университети, научни институти и др. за увеличаване на капацитета на отбранителната промишленост. За 2023 г. Фондът е с бюджет от почти 1,2 млрд. евро, като 72 млн. евро от тях са предназначени за проекти на малки и средни предприятия, а други 41 млн. евро ще финансират разработки за "революционни технологии".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR