Никола Стоянов към посланика на Германия: Подкрепете общоевропейско решение за вноса на зърно от Украйна

Н. Пр. Ирене Планк подчерта, че трябва да се покаже солидарност към българските фермери

19.04.2023 | 10:24 Редактор: Елеонора Танева
Никола Стоянов към посланика на Германия: Подкрепете общоевропейско решение за вноса на зърно от Украйна

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов постави пред посланика на Федерална република Германия Н. Пр. Ирене Планк въпроса за нуждата от общоевропейско решение за вноса на зърно от Украйна и целева европейска помощ за българските производители.

Посланик Планк подчерта, че трябва да се намери решение за подкрепа на Украйна, но и да се покаже солидарност към българските фермери. Министър Стоянов представи проблемите, които срещат българските производители заради създадената неравностойна конкуренция с увеличения внос. Той посочи, че се надява Германия да подкрепи българската позиция на предстоящите обсъждания на ниво Европейски съюз.

"Виждаме, че това е въпрос, който е важен за редица държави и европейската солидарност означава да се намери адекватен общ отговор, отчитайки интересите на страните членки", подчерта Никола Стоянов. Той поясни, че заедно с предприемането на конкретни действия, България ще продължи и активния диалог с Европейската комисия за намиране на общо решение.

Снимка: Министерство на икономиката