Може ли пробиотикът да помага при махмурлук?

Китайски учени вярват, че това може да е ново средство за лечение на чернодробни заболявания

13.04.2023 | 18:45 Редактор: Михаела Димитрова
Може ли пробиотикът да помага при махмурлук?

Разучава се генетично създаден пробиотик, който да облекчава неблагоприятните ефекти от прекомерна консумация на алкохол, като махмурлук. Учените от Китай вярват, че пробиотикът може да бъде ново средство за лечение на чернодробни заболявания.

Прекомерната консумация на алкохол в повечето случаи води до махмурлук, често придружен от болки в главата, умора и гадене. В дългосрочен аспект злоупотребата с алкохол може да причини редица проблеми със здравето – сърдечна недостатъчност, гастрит, нарушения в репродуктивната система и чернодробни заболявания като хепатит или цироза.

Алкохолът също така може да повлияе на психиката на един човек, водейки до психиатрични заболявания. За предотвратяването на отрицателното въздействие на алкохола най-често се препоръчва намаляване на количествата приет алкохол или пълна абстиненция от алкохол. Друго решение може да бъде пробиотикът, който разработват китайските учени.

Тестове показват повишена толерантност на тялото към алкохол, по-кратко време за възстановяване след излагане на въздействието на алкохол и намалено усвояване на алкохола в тялото при прием на този пробиотик.

Повече прочетете в Puls.bg