Очакваме лекарство против стареене през 2023 г.?

Остаряването е причина за над две трети от смъртните случаи в световен мащаб

05.01.2023 | 21:31 Редактор: Ирена Бакърджиева
Очакваме лекарство против стареене през 2023 г.?

От зората на 1800 г. продължителността на живота се увеличава с три месеца всяка година в добре развитите страни.

През по-голямата част от човешката история шансовете за доживяване до двайсетгодишна възраст са били буквално 50:50%. Това се дължи на неконтролираното разпространение на инфекциозни заболявания и невъзможността за предотвратяване на злополуки.

Може би едно от най-големите постижения на човечеството е увеличаването на продължителността на живота от 40 на 80 години, казва научният автор Андрю Стийл. 

Затова пък днес стареенето е причина за над две трети от смъртните случаи в световен мащаб – повече от 100 000 души всеки ден. 

Ракът, сърдечните заболявания, деменцията и много други здравословни проблеми стават радикално по-често срещани с напредването на възрастта. Фактори като тютюнопушене, липса на физически упражнения и лоша диета могат да увеличат риска от хронични заболявания. Високото кръвно налягане удвоява риска от инфаркт, т. е. ако човек е на 80, а не на 40 години, рискът му се удвоява по десет. 

Затова през 2023 г. се очаква лансирането на първото лекарство, насочено към биологията на самото стареене. Така наречените "отличителни белези" на процеса на стареене варират от увреждане на човешката ДНК до протеини, които "се държат неправилно" поради промени в химичната им структура. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay