Как да забавим стареенето и в антиейджинг медицината ли е ключът към вечната младост?

Д-р Стиляна Трендафилова и д-р Мария Хаджийска са категорични, че хората трябва да остаряват здравословно

26.12.2022 | 20:00 Редактор: Тодор Петров

Един от последните хитове в мрежата са аватари, създадени с помощта на изкуствен интелект. Достатъчно е човек да отдели 4 долара и около 20 минути и да предостави 20 селфита. Останалото го върши програмата. А нейно величество красотата почти винаги е със знак на равенство с младостта. Възможна ли е обаче вечната младост?

В специалния телевизионен проект на телевизия Bulgaria ON AIR - "Бъдещето: Фантастика и реалност", разговаряхме с дерматолозите д-р Стиляна Трендафилова и д-р Мария Хаджийска. 

"Антиейджинг медицина се занимава със стопиране на биологичния часовник. Тя разглежда изключително много как може да спрем процесите на стареене и бележи голям бум в последните години", обясни д-р Трендафилова.

По думите на д-р Хаджийска този бум до голяма степен се дължи на Ковид пандемията. "Неслучайно Италия, която е сред страните с най-застаряващо население, в Европа беше най-тежко ударена. Разбра се, че хората трябва да обръщат повече внимание на процесите на стареене - да остаряват здравословно и организмът им да намали биологичната възраст", посочи специалистът.

Д-р Трендафилова добави, че антиейджинг медицина се занимава с процесите, които се случват отвътре навън. Идеята е, че грижейки се за себе си, ние можем да отложим стареещите процеси.

"Бичът на съвремието са хроничните заболявания, а кожата е външната обвивка, която ни говори за това и показва, че нещо не е наред в организма", отбеляза дерматологът.

"Естетичната дерматология се занимава с проблемите на кожата и единствено върху него можем да видим процесите на стареене. Това е един маркер за нас как да постъпим при пациента и дори да го насочим към други колеги, които да му помогнат", каза още д-р Хаджийска.

България се позиционира на първите места в света по брой на процедури и качество на естетиката, която се предлага. А бумът се дължи на това, че човек не иска да остарява, стана ясно от думите на д-р Трендафилова. Тя цитира научни данни, според които не само можем да удължим човешкия живот, но и да подобрим неговото качество.

"Положителното е, че пациентите вече изключително много търсят превенцията. Превенцията се възпитава и започва от ранна детска възраст. Първите признаци на остаряване идват към възрастта 35-40 г.", изтъкна д-р Трендафилова. 

Колежката ѝ в клиниката за дерматология и естетика Derma-Act препоръчва здравословен начин на живот, подходящи хранителни добавки и спорт, тъй като по този начин могат да бъдат превключени гените, които удължават продължителността на живота. Според д-р Хаджийска социалните медии са основните виновници за прекаляването с процедурите и аватарите, които са актуални в момента.

"Този стремеж към перфектност е утопия, тя не може да бъде постигната в реалния живот. Гледам да отказвам процедури на прекалено млади пациенти, които мисля, че не са подходящи за тях", коментира дерматологът.

А по думите на д-р Трендафилова голяма част от пациентките търсят промяна и нещо, което нямат, но искат да имат. 

"Много често при нас идват пациенти и казват: Искам да изглеждам по този начин. Направили са си филтър. Те знаят, че това няма как да стане, но все пак питат дали е възможно", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Д-р Трендафилова е категорична, че има как времето да бъде върнато назад, нерядко дори с 10-15 години чрез процедури. Но трябва да се промени и начинът ни на живот.

Гледайте целия разговор във видеото.