България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Дъщерята на художника": Как AI и творецът могат да работят заедно

Той генерира кадрите, аз ги рисувам по свой начин, сподели художникът-аниматор Димитър Димитров

16.02.2024 | 09:51 Редактор: Елеонора Танева

Филмът "Дъщерята на художника" е първият български анимационен филм, в основата на чието създаване стоят образи, генерирани от изкуствен интелект. Повече за него ще ни разкаже сега художника-аниматор Димитър Димитров.

"Изкуственият интелект се появи рязко, изведнъж, никой не успя да го предвиди, бях загрял в правенето на филми. Оказа се, че това е една страхотна креативна траектория, по която да смесваш минало, бъдеще, настояще, в която да смесваш стилове, ако си професионалист - да ги редактираш, измисляш нещо", каза художникът-аниматор Димитър Димитров в студиото на "България сутрин". 

Той е намерил снимка на локомотив от 1902 г. който представлява тяло на кон. Пуснал е снимката и е поискал изкуственият интелект да предложи варианти на кадри - получил е стотици варианти за секунди, някои от тях се оказали  използваеми. 

"Когато той ми даде шаблон от образите, аз рисувам колаж по него. Не бих искал да ползвам образи от ИИ, аз го рисувам отново изцяло на друго приложение. След това с монтаж и връзки между кадрите се получава филмът, все още ИИ не може да се меси в монтажа", посочи аниматорът пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му ИИ е игра на ума, която ще ни покаже, че не трябва да се застояваме в досегашното мислене, а трябва да отидем отвъд. 

Филмът "Дъщерята на художника" е готов от 7-8 месеца, има награди за художник.

"Би трябва да си я поделим с ИИ наградата, без него този филм нямаше как да стане по този начин с това богатство на образи, архитектура, стилове", допълни художникът-аниматор Димитър Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.