България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Исторически успех за България - как наши момичета пробиха в областта на изкуствения интелект?

Пробива коментират Теодора Тодорова и Анна Михалкова

15.02.2024 | 08:13 Редактор: Искра Ангелова

Исторически успех за България - студентка и ученичка са сред авторите на статия за представяне на нови алгоритми за създаването на изкуствен интелект. Това е първото участие на България в 39-годишната история на престижния научен форум.

"Самата идея на статията е доста проста за разбиране - ние създаваме алгоритми, които използват данните на клиент, за да се тренира модел, но целта е тези данни да останат неприкосновени. Това е самата концепция на статията, взимаме я, обвиваме я в математика и се получава това, което е написано", каза Теодора Тодорова в студиото на "България сутрин".

През май месец те ще представят и проекта.

"Всичко започна от стажа ми в INSAIT, където научих страшно много неща и успях да извлека много позитиви. Научих много нов материал. А интересът около изкуствения интелект се породи покрай математиката, много обичам да се занимавам с нея. ИИ е изцяло математика и тъй като в момента вече съм 12 клас, но все още не знам с какво искам да се занимавам, или поне не знаех преди този стаж, където научих, че мога да приложа математиката в реалния живот и да помагам на хората", допълни Тодорова.

Другата участника - Анна Михалкова, сподели, че е изключително заинтересована от алгоритмите.

"Те са важни, могат да оптимизират процеси, които са от абсолютно фундаментално значение, ползваме ги всеки ден. Изследователската дейност не трябва да бъде припирана, може да се появи идея, която да се развие за изключително кратко време, но до появяването ѝ не се знае точно колко време ще отнеме", коментира още студентката в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самата тя учи в Цюрих: "Когато развиваме технологии, те трябва да в полза на човечеството".

"Изкуственият интелект може да помогне на хората в много ситуации и това е причината да ме привлича толкова много. Аз не мога да стана лекар, харесвам математиката, но той ми дава опцията да помагам на хората", добави Теодора Тодорова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца